„Misliš razrušen grad u Siriji – a ono Novi Beograd“

3
1449

Sneg koji je čitavog januara padao u Beogradu i Srbiji sakrio je odvratne scene sa ulica glavnog grada. Sada, kada se otopio, na svakom ćošku imamo dokaze da se kolektivno gušimo u smeću i đubretu.

NOIZZ je nedavno pisao o problemu zagađenog Beograda, ali se do sada niko nije zasukao rukave da ovaj problem i reši. Situacija je toliko alarmantna da je jedna fotografija nastala u nedelju u novobeogradskom Bloku 44 kod Piramide u trenutku postala viral na Twitteru, i pokazuje kulturu svih nas.

„Kad sam video sliku u prvi mah sam pomislio da je razrušeni grad u Siriji, kad ono Novi Beograd Piramida Blok 44“, piše u tvitu koji je za dan skupio 1.500 lajkova.

 „Ne znam ko je odgovoran da ovo bude popločano, da klupe budu popravljene i da kante budu ispražnjene, ali je količina smeća po Novom Beogradu alarmantna. Odavno! Sramota! Oni ni lišće nisu pokupili iz blokova, a februar je“, prokomentarisala je jedna tviterašica.

Smeće koje je „spavalo“ ispod snega sada nosi vetar po najprometnijim ulicama Beograda i njegovih opština. JKP „Gradska čistoća“ očigledno ima svoj raspored čišćenja ulica koji samo oni znaju, a vlasnici lokala ili ne umeju da se dogovore oko renoviranja i uređivanja platoa ispred svojih lokala. Međutim, još tužnija je činjenica da su nam ovakve scene postale normalne i da su metla i đubrovnik NLO u Srbiji.

Nažalost, živim na drugom kraju grada i situacija nije ništa manje alarmantna. Zgrada u kojoj živim ima preko 20 spratova i ogroman park, i mesecima unazad skupljam smeće iz parka koje stanari samo bace kroz prozor. „Gradska čistoća“ je dužna da očisti javni prostor, ali niko nam nije kriv što su klupe izvaljene, lampioni porazbijani a kante povađene. Sve to smo mi i trebalo bi da se stidimo zbog trenutnog stanja u Beogradu.

3 KOMENTARA

 1. Nje tajna da je Beograd odavno u komunalnom haosu.
  Pre par meseci sreo sam poznanika koji već dugo godina živi u SAD. Pitao sam ga kakav mu izgleda Beograd pošto u njemu ne živi već 10 godina. Odgovorio mi je da je njegov rodni grad – Beograd mnogo priljaviji i zapušteniji nego što je bio pre odlaska u SAD.

  Za neupućene ovo je pravo stanje stvari:

  Na Novom Beogradu JKP „Gradsko zelenilo“ čisti i uređuje parkove, a JKP „Gradska čistoča“, čisti ulice i trotoare.

  Takozvane „međublokovske površine“ koje čine 95% područja Novog Beograda, niko ne čisti jer za to niko nije nadležan. Gradski oci kažu da mora da se menja Zakon o glavnom gradu, da bi se ovaj problem rešio.

  Veliki problem za građane Novog Beograda predstavlja i košenje trave unutar „međublokovskih površina“ u letnjim mesecima, za koje niko formalno nije nadležan. Trava (tačnije korov) se kosi 4 puta u sezoni od maja do oktobra, što je nedovoljno. Prvo košenje je početkom juna, kada je trava visoka i do 80 sm. Inače košenje obavljaju radnici JKP „Gradskog zelenila“ iako za to nisu nadležni, ali ih valjda neko to iz vrha gradske vlasti na to natera, da bi nezadovoljstvo građana bilo pod „kontrolom“.

  Opština Novi Begrad i njeni ograni su potpuno razvlašćeni, to jest nemaju naldležnosti koje su važne za život građana. Sve odluke, saglasno Zakonima i drugim aktima donosi Grad Beograd.
  Građani redovno glasaju na izborima i biraju vlast kakvu i zaslužuju. Budžet Grada Beograda ove godine biće preko milijardu eura, ali problemi u svim opštinama u Beogradu neće se rešavati, jer nisu „prioritet“.
  Šta je „prioritet“? To verovatno ne zna ni prvi čovek grada – dr Radojčić!

  Kako sejemo, tako i žanjemo….

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime