Mladi u Srbiji: Za obavezni vojni rok 44 odsto, protiv sankcija Rusiji 73 odsto

0
47
Foto: pixabay.com

Za uvođenje vojnog roka u Srbiji je 44 odsto mladih ljudi, protiv je 46 odsto. Zato je 73 odsto madih protiv uvođenja sankcija Rusiji, pokazao je Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih za 2022. godinu koji je sačinila Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS).

Izveštaj pokazuje da nije bilo većih promena u odnosu na prošlu godinu kada je uvođenje obaveznog vojnog roka podržavalo 46 odsto mladih, protiv bilo 43, a 11 odsto uitanika je bilo neopredeljeno.

Na pitanje o spoljnopolitičkoj orijentaciji Srbije, 43 odsto ispitanika smatra da bi trebalo da balansira između Istoka i Zapada.

Kada bi Srbija morala da bira između Istoka ili Zapada, 57 odsto bi izabralo Istok (52 odsto prethodne godine), a 43 odsto Zapad.

Na temu rata u Ukrajini, 55 odsto mladih je reklo da Srbija ne treba da osuđuje Rusiju niti da uvodi sankcije, 19 odsto smatra da bi trebalo uvesti sankcije samo ako bi posledice po Srbiju bile prevelike ako ih ne uvede; 18 odsto je reklo da bi Srbija trebalo zvanično da osudi Rusiju, ali ne i da joj uvodi sankcije; samo 8 odsto je reklo da treba uvesti sankcije Rusiji, čak i ako posledice neuvođenja po Srbiju ne bi bile ozbiljne.

Protiv sankcija Rusiji se izjasnilo 73 odsto ispitanika.

Nema značajnih razlika u odnosu na godište ispitanika, a mladi iz Beograda više od proseka podržavaju uvođenje sankcija (33 odsto).

Izvor: Ozonpress

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime