Naša vojska zarobila tri američka vojnika na Kosovu! Došli da seju smrt, pa upali u zasedu!

0
1483

Vojska Jugoslavije, na granici sa Makedonijom, zarobila je tri američka vojnika na današnji dan 1999. godine.

Sva trojica su pripadala izviđačkoj četi američke divizije čija je baza u Nemačkoj.

Komandant Treće armije Vojske Jugoslavije, general-pukovnik Nebojša Pavković sa komandantom Prištinskog korpusa general-majorom Vladimirom Lazarevićem posetio je vojnike tog korpusa u zoni dejstava. General Pavković je vojnicima odao priznanje za izuzetno hrabro i profesionalno izvršavanje zadataka.

Trojica uhapšenih vojnika su Endru Ramirez, Kristofer Stoun i Stiven Gonzales, a Pavkovića je o njihovom zarobljavanju obavestio komandant Niškog korpusa, general Negoslav Nikolić.

Pavković u dnevniku opisuje da mu je Nikolić rekao da su njih trojica zarobljeni u zasedi u rejonu sela Slavujevac, u blizini Preševa.

Kada je završio razgovor, Pavković je svima koji su bili u njegovoj blizini saopštio radosne vesti, a onda je čuo aplauz.

Negde pre ponoći, zazvonio je telefon. Pavković je mislio da ga zove načelnik generalštaba Dragoljub Ojdanić, ali sa druge strane veze je bio predsednik Slobodan Milošević.

Milošević je, tvrdi Pavković, čestitao na uspehu i zahtevao da se prema zarobljenim vojnicima postupa korektno.

Na kraju su marinci pušteni na slobodu i vratili su se u SAD.

Predsedik SAD, Bil Klinton, odbacio je kao neprihvatljiv predlog jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića da se po obustavljanju napada NATO na SRJ rešavaju sva pitanja političkim putem.

Posle sastanka sa predsednikom Miloševićem, ruski premijer Jevgenij Primakov otputovao u Bon. NATO saopštio da je misija ruskog premijera u Beogradu i Bonu bila neuspešna i najavio da će „proširiti i pojačati“ napade na SR Jugoslaviju.

Da Vas podsetimo:  Tadija Sondermajer, pilot kojem se divila Evropa: Obrisani heroj srpskog neba

Vrhovni komandant NATO general Vesli Klark dobio ovlašćenje da proširi broj i obim ciljeva za napade NATO u Jugoslaviji.

Rusija zatražila dozvolu za prolaz kroz Bosfor sedam brodova Crnomorske flote. SAD izrazile zabrinutost.

Hakeri iz Jugoslavije upali u sajt i sistem e-pošte NATO-a, saopšteno je iz sedišta alijanse.

Nekoliko desetina ljudi protestovalo ispred Bele kuće zbog agresije NATO na SRJ. Protesti i u Grčkoj. Hiljade Grka blokiralo je ulaz u vojnu bazu u mestu Araksos. U znak podrške slovenskoj braći u Srbiji Moskovljani prošetali ulicama grada.

Izvor: Nacionalist

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime