Ne gostujem često po televizijama

0
305
Predsednik Srbije o medijskom pojavljivanju (Ćirilica, TV Happy, 11.01.2021. godine)
13. 1. 2021.
Teme / Ocene: Kratke noge
„Ne gostujem često po televizijama, više odgovaram na pitanja novinara i ovakvu priliku kod vas na televiziji uvek želim da iskoristim.”

Kao gost Happy televizije, Aleksandar Vučić je govorio o širokom sprektru tema, između ostalog i o istoriji Hilandara i Aleksandru Obrenoviću, svom dolasku na vlast i sprovedenim reformama, a u jednom trenutku obratio se molbom voditeljskom paru emisije “Ćirilica”:

Ako mi dozvolite na ovakav način, pretpostavljam da je gledaocima dosadno, ali me, molim vas, pustite jer ja nemam priliku, ne gostujem često po televizijama, više odgovaram na pitanja novinara i ovakvu priliku kod vas na televiziji uvek želim da iskoristim”.

Proverili smo koliko je tačna predsednikova tvrdnja i koliko je gostovanja u televizijskim studijima imao u protekloj godini.

Koliko puta je često? 

Prošlu godinu predsednik je počeo i završio studijskim nastupima  u emisiji “Novo jutro” na Pinku; inače je to emisija u kojoj je najčešće gostovao u prethodnih 12 meseci, i to šest puta.

Ukupan broj pojavljivanja predsednika Vučića u TV studijima u 2020. godini je 37, uključujući i gostovanja u predizbornom programu, poput emisije Izbori 2020 na drugom program Radio-televizije Srbije, ali ne računajući plaćene termine i obraćanja kakvo je bilo  “Završno obraćanje Aleksandra Vučića pred izbore 2020”.

Predsednik Srbije najviše se “odomaćio” u studiju televizije Pink (11 gostovanja); osim u Novom jutru, predsednik je bio u Hit tvitu 4 puta i jednom u specijalnoj emisiji Vreme korone.

Poznato je da predsednik voli da ustaje rano, što se vidi i u analizi gostovanja – nakon Novog jutra, najčešće je dolazio u jutarnji program televzije Prva (5 puta), a na istoj TV stanici bio je 3 puta gost emisije Prva tema što po kriterijumu učestalosti prisustva predsednika predsednika tu televiziju stavlja na drugo mesto, zajedno s Prvim programom Radio-televizije Srbije.

Da Vas podsetimo:  RT: Postojao je američki plan o nezavisnosti Republike Srpske

Inače, RTS1 je u svom studiju ugostio predsednika 8 puta, i to po dva puta kao gosta centralnog Dnevnika i emisije Intervju, a po jednom je bio u jutarnjem Dnevniku i emisijama Oko, Upitnik i Četvrtkom u 9.

Foto: printscreen

Na televiziji Happy Vučić je bio 3 puta, svaki put u emisiji Ćirilica, dok je na televiziji O2, odnosno sada B92 gostovao 2 puta u emisiji Fokus.

Jedno gostovanje Vučić je imao na televiziji KCN1 (emisija “Na kraju dana sa Đukom”), a u toku predizborne kampanje našao se i na RTV Pančevo u emsiji “Lice nacije”, na RTS 2 u već pomenutoj predizbornoj emsiji, ali i na Radioteleviziji Vojvodine u emisji “Pravi ugao”. Predsednik je gostovao i na crnogorskoj televiziji Vijesti, a to gostovanje preneo je i Pink svojim gledaocima.

Sva otvaranja i zatvaranja

Analizom Istinomera obuhvaćena su samo studijske emisije, te u zbir predsednikovih medijskih pojavljivanja nisu ušle višeminutne “izjave”, poput skoro polusatnog intervjua u Vašingtonu koji je prenosila uživo televizija Pink ili  desetominutna izjava za dnevnik RTS-a povodom učešća delegacije Srbije na skupu u Davosu.

Ukoliko se izuzme jun, tokom kojeg je zbog izbora predsednik najčešće posećivao televizije, mesec s najviše gostovanja je april, dok se frekventnost značajno smanjila u oktobru i novembru –  samo po jedno gostovanje u studiju.

Ipak, i u oktobru kada je jedini TV studio koji je video predsednika bio onaj u crnogorskim Vijestima, predsednik je još 19 puta bio glavni akter informativnih programa.

Govoru predsednika nije mesto na sahrani patrijarha

Obilazio je gradilišta bolnica, posećivao domaćinstva, obraćao se javnosti posle sednice predsedništva Srpske napredne stranke i sastanaka s direktorima kovid bolnica i članovima Nacionalnog konventa o EU, povodom imenovanja nove mandatarke i objavljivanja sastava nove vlade.

Osim toga, prisustvovao je taktičkim vežbama Vojske Srbije, otvarao kuću Bana Jelečića i “Galeriju Beograd”, zatvarao “Dečiju nedelju 2020”. Sve te aktivnosti predsednik je obavljao pred objektivima kamera, a najčešće i u uključenjima uživo Pink televizije.

Da Vas podsetimo:  Gebelsovim tragom: Istina o Račku je odavno isplivala – ali se na nju niko ne obazire

U novembru je dodeljivao ordenje, nadgledao građevinske radove, postavljao kamen temeljac, govorio na sahrani patrijarha Irineja, prisustvovao taktičko–pokaznoj vežbi Antiterorističke jedinice.

Bio je 13 puta u živim prenosima Pinka, a skoro sva ta uključenja ispratila je i televizija B92.

“Više odgovaram na pitanja novinara”

Pitanja koliko i kako predsednik odgovara na pitanja novinara nisu bila predmet analize Istinomera. Samo podsećamo na video koji je Istinomer napravio pre godinu dana.

Iako se pojam “često” može tumačiti na različite načine i mada ne postoje precizno definisani kriterijumi za procenu frekventnosti pojavljivanja nekog vršioca vlasti u televizijskim studijima, na osnovu navedenih podataka i dugih sati koje je predsednik proveo na malim ekranima, Vučićevu izjavu da “ne gostuje često po televizijama” Istinomer ocenjuje kao – kratke noge.

Izvor: Istinomer

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime