Nekoliko napomena uz vladin ekonomski program

0
737
Siniša Mali / Foto: YouTube Screensot

Juče je ministar finansija najavio je vladin program podrške privredi i stanovništvu, pa da ga ukratko pogledamo

Prvo, ovaj paket, makar u najavi, liči na slične koji se usvajaju u drugim zemljama radi podrške privredi koja je ugrožena zbog državnih akcija na suzbijanju epidemije (razne zabrane).

Drugo, trenutno se ne znaju mnogi konkretni elementi programa. Na primer, povezano sa uslovima koje će država postaviti radi korišćenja podrške – ko će imati prava da se uključi i  pod kojim uslovima. Stoga je za bližu ocenu programa potrebno sačekati pravnu regulativu. Đavo se obično krije u detaljima.

Treće, veći deo programa podrazumeva da privreda kasnije vrati ono što je dobila. Tako je odlaganje poreza i doprinosa potrebno namiriti od 1.1.2021, a slično će važiti za kredite za likvidnost. Ovo „kreditiranje“ po oba osnova može biti korisno ukoliko zastoj u poslovima bude relativno kratak, ali i nedovoljno ukoliko kriza bude dugotrajna.

Četvrto, pomoć onima koji izgube posao već postoji u našem sistemu, tako da davanje njima nije nova mera već zakonska  obaveza državnog osiguranja od nezaposlenosti.

Peto, najveća nepoznanica je vezana za finansiranje programa. Država Srbija neće imati svog novca za ove namene, već će se mučiti da pokrije i redovne, posebno kada presahnu uplate doprinosa za penzije i zdravstvo. Ostaje zaduživanje, koje je svakako neizvesno u ovim teškim vremenima. Koliko domaće banke imaju slobodnog novca i u kojoj su meri spremne da ga pozajme državi? Ovo još više važi za svetsko tržište kapitala. Kako smo naveli u ranijem tekstu, moguće je uzeti nešto iz deviznih rezervi i iz emisije Narodne banke, ali da se ne pretera.

Šesto, očigledno je da je (i) ovaj program marketinški orijentisan u korist vlasti i SNS-a.  Počevši od Vučićeve  izjave kako je veći nego slovenački i hrvatski program, pa do poklona od 100 evra svakom građaninu Srbije. Mnogi se pitaju čemu taj poklon, mada je stvar jasna: on će biti dat po  okončanju vanrednog stanja, što znači u vreme predizborne kampanje za izbore koji tada moraju biti održani. Čista koincidencija?

Da Vas podsetimo:  SKANDAL - Grigoriju spotovima crtaju metu kao Oliveru
Boško Mijatović
Izvor: Srbija Svet

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime