Novi predsednik, novi premijer, novi izbori?

1
1099

Premijer Srbije Aleksandar Vučić mora do 31. maja da podnose ostavku na mesto premijera da bi mogao da bude izabran za predsednika, inače se ponavljaju izbori za predsednika. Od trenutka kad Vučić podnese ostavku teče rok od 30 dana da se izabere nova vlada. Ako se to ne dogodi, idemo na nove izbore.

slavlje
Aleksandar Vučić / Fotografija: Imre Sabo / FoNet

Može li Aleksandar Vučić u isto vreme da bude i predsednik Srbije i premijer? Ne. Vučić trenutno obavlja funkciju premijera i neće moći da stupi na funkciju predsednika Republike dok ne podnese ostavku na mesto premijera. Naime, član 115. Ustava Republike Srbije predviđa da Predsednik Republike ne može obavljati drugu javnu funkciju ili profesionalnu delatnost.

Dakle, premijer mora podneti ostavku pre nego što Tomi Nikoliću zvanično istekne mandat trenutnog predsednika Republike (31.05.2017). Inauguracija novog predsednika Aleksandra Vučića može se obaviti već narednog dana. Mandat predsednika počinje kad predsednik Republike položi zakletvu pred Narodnom skupštinom (čl. 10 Zakona o predsedniku Republike).

Premijer svoju ostavku podnosi predsednici Narodne skupštine koja obaveštava predsednika Republike i javnost. Osim toga, Narodna skupština na prvoj narednoj sednici, bez rasprave, konstatuje da je predsedniku Vlade podneo ostavku i od tog trenutka Vladi prestaje mandat (čl. 20 Zakona o Vladi).

Iako je malo izvesno, jer da je Vučić tako hteo, to bi se dosad i dogodilo – zakonski je moguća i varijanta da trenutni predsednik Vlade ubrza ovaj proces i podnese ostavku već naredne nedelje, a da novog mandatara za sastav Vlade odrede trenutni predsednik Republike Nikolić, koji ga zatim predlaže predsednici Narodne skupštine Maji Gojković.

Isto tako moguć je (i najverovatniji) scenario po kome novi predsednik Republike – Aleksandar Vučić položi zakletvu i postane predsednik Republike pa predloži novog mandatara za sastav Vlade.

Da Vas podsetimo:  Muzej „Stara livnica” – Reprezentativan primer industrijskog nasleđa

Da li i kako je moguće da Vučić izazove vanredne parlamentarne izbore, kako se to u medijima spekuliše?

Situacija sada izgleda ovako: od trenutka kada Narodna skupština konstatuje ostavku predsednika Vlade, novi predsednik Republike Aleksandar Vučić dužan je da pokrene postupak za izbor nove Vlade – to znači da zakazuje razgovor sa listom koja je dobila najviše glasova na parlamentarnim izborima 2016, a na kojem treba da se utvrdi novi mandatar.

Od tog trenutka nadalje moguće je nekolike opcije a) Ukoliko je sve u redu i predsednik predloži novog premijera, novu vladu bira Narodna skupština, na predlog kandidata za predsednika Vlade (čl.15 Zakona o Vladi).

b) Ukoliko Narodna skupština ne izabere novu Vladu u roku od 30 dana od dana konstatacije ostavke predsednika Vlade, predsednik Republike je dužan da raspusti Narodnu skupštinu i raspiše izbore (čl. 132. Ustava).

c) Postoji i treća, najmanje verovatna opcija – a to je da Vučić ne predloži mandatara za sastav nove Vlade, ali i u tom slučaju važi isto pravilo – ako u roku od mesec dana nema novog mandatara – ide se na izbore.

Povodom navoda iz pojedinih medija da bi vanredni parlamentarni izbori mogli da budu održani u avgustu mesecu – Zakon o izboru narodnih poslanika predviđa da od dana raspisivanja do dana održavanja izbora ne može proteći manje od 45 ni više od 60 dana (Čl26. Zakona o izboru narodnih poslanika).

Prema tome, izbori u avgustu su mogući, sa tim što bi do izbora nove Vlade Ivica Dačić kao prvi potpredsednik predsedavao postojećom, tehničkom Vladom.

www.istinomer.rs

1 KOMENTAR

  1. To je pocetak jos jednog u nizu bestijalnog sludjivanja naroda. To moze tako u kontinuitetu, vec cetvrt veka samo onaj koji patoloski mrzi srpski narod a zivi na njegovj grbaci.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime