O čemu se ćutalo u zapadnim medijima…(19)

0
1037

03.08.1996. B e o g r a d (Tanjug) Međunarodni komitet Crvenog krsta tvrdi da Hrvatske vlasti i dalje sprovode etničko čišćenje u Krajini, javlja danas Rojters, prenoseći izveštaj te organizacije.

ICRC tvrdi da su maltretiranja Srba počela odmah po završetku Hrvatske ofanzive na Krajinu od 4. avgusta 1995. godine, i da se i dalje prema njima sprovodi „blagi teror“.

Borislav-Mikelić
Borislav Mikelić

Po procenama ove organizacije, u Krajini je ostalo oko 10.000 od 250.000 Srba, uglavnom starijih osoba i invalida. mnogi od preostalog srpskog življa nemaju struju, telefone, javni prevoz, redovnu zdravstvenu negu, nikakve prihode, niti uredna lična dokumenta.

Oko 3.500 od Srba koji su ostali u Krajini žive u takvom siromaštvu da možda neće preživeti zimu, podvlači ICRC u svom izveštaju.

Uglavnom svi izbegli Srbi žele da se vrate svojim domovima, ali malobrojni su oni koji ozbiljno razmišljaju o tome, a još je manje onih koji bi se odlučili da to ostvare, prenosi Rojter izjavu šefa delegacije ICRC u Jugoslaviji F. Barselona.

ICRC kaže da se jedva 1.500 Srba do sada vratilo na svoja ognjišta i da Hrvatska nije spremna da odobri masovniji povratak Srba. Belon je još dodao, prenosi Rojter, da Srbima u Krajini i dalje prete pljačke, prebijanja, bombaški napadi, pa čak i ubistva.

B e o g r a d (Tanjug) od prošlogodišnje agresije na područje severne Dalmacije, Banije, like i Korduna, Hrvatska ništa pozitivno nije uradila za bezbedan povratak prognanih Srba, niti za sigurnost malog broja onih koji su ostali, izjavio je predsednik komiteta za zaštitu prava i interesa raseljenih lica i povratak u zavičaj B. Mikelić. „Naprotiv, doneti su zakoni kojima je imovina prognanih Srba razgrabljena ili uništena, Krajina je teritorijalno podeljena, a zakon o opštoj amnestiji nije donet“, rekao je Mikelić

Da Vas podsetimo:  Oliver Ivanović se borio za interes srpskog naroda

Prema njegovim rečima, međunarodna zajednica nije pokazala dovoljnu odlučnost da Hrvatsku privoli na kooperaciju kad se radi o povratku prognanih Srba, ali je zato „učinila sve da ubrza sporazum koji se odnosi na Sremskobaranjsku oblast, što odgovara hrvatskoj strani“.

„Hrvatska ubrzava izbore u toj oblasti, požuruje povratak Hrvata, ali ne i Srba, a međunarodna zajednica propušta sve te njihove zahteve“, istakao je Mikelić.

U kontekstu takve političke situacije i čekajući reagovanje međunarodne zajednice, komitet je pripremio pilot projekat za povratak poljoprivrednog stanovništva u 13 opština severne Dalmacije, Like, Korduna i Banije u kojima je prema popisu iz 1991. godine srpsko stanovništvo bilo većinsko. Projekat ce biti upućen svim međunarodnim humanitarnim organizacijama, ambasadama zapadnih zemalja i svim institucijama međunarodne zajednice koje bi mogle da pomognu u njegovoj realizaciji.

Nastaviće se…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime