O Šapićevoj ideji za izmeštanje Titovog groba: „Nije novo, ali je odvratno, bilo i ostalo“

1
60

Predsednik Privremenog organa Beograda Aleksandar Šapić najavio je inicijativu da Kuća cveća postane muzej srpske istorije, a da se Josip Broz Tito, koji počiva u njoj, vrati u Kumrovec.

Foto: Screenshot (Jutjub/Al džazira)

Za unuku Josipa Broza Tita, Svetlanu Broz, to je inicijativa pojedinca. Ona podseća da je takvih ideja bilo i ranije. Kako je navela „to nije novo, ali je odvratno, bilo i ostalo“, piše N1.

Komentarišući Šapića koji je pokrenuo tu inicijativu, unuka Josipa Broza Tita ocenila je da je to „čovek koji je četiri godine bio duvač u rog velikog kneza“.

„Čovek koji je na sve načine pokazivao koliko ne ume, koliko ne zna, koliko je poslušnik i ja sam sigurna da i ovog puta iza njegove ideje stoji njegov vrhovni šef“, naglasila je Svetlana Broz.

Prema njenom mišljenju, takva inicijativa je „van pameti, neljudska, nepoštena, nepristojna“.

„Uopšte ne želim da glorifikujem mesto, ni prostor, jednostavno je odluka tada bila da on tamo bude sahranjen i to valjda treba poštovati“, zaključila je.

Istoričarka Sanja Petrović Todosijević dodaje da Šapić, otkada je ušao u politiku, svoju političku karijeru dobrim delom „bilduje kroz negovanje anti-jugoslovenskog narativa“.

„Pretpostavljam da to sigurno ima veze sa njegovim ideološkim ubeđenjima, ali sam sasvim sigurna da Šapić spada u one političare koji u javnom prostoru o sebi žele da izgrade takvu sliku kakva zapravo po njegovom mišljenju treba da imponuje toj većinskoj Srbiji“, ocenila je istoričarka.

Dodaje da takav stav razume kao populistički.

„Takva politika pre svega ne vidi interes društva, ne vidi ni interes pojedinca. Bazično, ako mogu tako da kažem, je veoma sebična i neodgovorna. Na kraju krajeva takav politički stav u velikoj meri relitavizuje institucije. U ovom slučaju ne radi se samo o grobnom mestu Tita, Kuća cveća je sastavni deo Muzeja Jugoslavije, koji je jedan od naših najposećenijih muzeja. Postavlja se pitanje zašto neko ko pretenduje i u budućnosti na mestu gradonačelnika u javnom prostoru komentariše pre svega institucije koje potpadaju pod nadležnost Republike“, navela je Petrović Todosijević.

Da Vas podsetimo:  Od štrajka glađu do Vučićevog kanabeta - prilog za političku biografiju Andrije Mandića

Kako je navela, ovo je je pre svega vrlo dobar primer kako se „dominantna politička elita, a Šapića vidim kao deo te elite, odnosi prema kulturnim institucijama koje su posebno slabe i koje su posebno na udaru“.

Istoričar Bojan Dimitrijević je istakao da je inicijativa premeštanja Tita iz Kuće cveća „nespretna“ izjava gradonačelnika koja je stavljena u kontekst njegove političke pripadnosti i predizborne kampanje.

Dimitrijević smatra je izjava Šapića pre svega usmerena prema jednom delu glasačkog tela.

„Kada nema šta da ponudite od projekata na nivou grada, vi lansirate državne teme – to uvek radi posao“, zaključio je.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime