Okupatori kontrolišu radare na Kopaoniku

2
5573

Ako ovo nije dokaz okupacije KiM onda ne znamo šta bi pod to moglo da spada. Takođe, dobro je informisati građane Srbije koliko je Kosovo „daleko“, ako im je Pančićev vrh na Kopaoniku daleko.

Radar
Radar na Pančićevom vrhu / Foto: Sonjamar

Takozvana „vlada“ šiptasrkih separatista na Kosovu i Metohiji, saopštila je večeras da nije reaktiviran radar srpske vojske, koji je pre rata 1999. godine bio instaliran na Kopaoniku a koji su bombardovali avioni NATO-a tokom agresije na Sbiju i Crnu Goru.

„Vlada Kosova je zvanično kontaktirala sa Kforom od koga je dobila zvaničnu potvrdu o ovom pitanju. U okviru svojih ovlašćenja Kfor vrši redovne inspekcije na lokaciji srušenog radara radi provere njegovog stanja. Uništeni radar srpske vojske nije reaktiviran, niti je postavljen novi na tom mestu. Štaviše, prema potvrdi Kfora, aktiviranje takvih radara je strogo zabranjeno po Kumanovskom sporazumu iz 1999. godine“, navodi se u saopštenju takozvane „vlade“ separatista sa KiM.

Njihova reakcija usledila je nakon paranoidnog napisa u šiptarskim medijima da je Vojska Srbije aktivirala radar na Kopaoniku, unutar teritorije Kosova i Metohije, javlja Beta.

Ovi uništeni vojni radari, zbog geostrateškog položaja, spadali su u najvažnije radare čak i nekadašnje Jugoslavije! Katastarske knjige precizno i neumoljivo odagnavaju svaku sumnju: Pančićev vrh, inače najviši planinski vrh Srbije, sve sa vojnom bazom pripada katastarskoj opštini Guvnište, SO Leposavić, a graniči se sa katastarskom opštinom Šibačina, SO Raška.

Radar-Kopaonik„Glasine koje su u međuvremenu stizale do Beograda mogle bi se sistematizovati u dve osnovne grupe – geostrateške i sportsko-rekreativne. U prvima se tvrdi da na Kopaoniku nema više ni Vojske Jugoslavije ni pripadnika MUP-a Srbije, da se turističkim centrom povremeno prošetaju pripadnici KFOR-a, te da je 2017 metara visok Pančićev vrh teritorija Kosova. Ove druge kažu da su najvažnije žičare (čiji stubovi sežu u blizinu bombardovanih vojnih objekata), sravnjene sa zemljom, a da na stazama za skijanje sada ima bezbroj neaktiviranih nagaznih mina i kasetnih bombi koje predstavljaju nespornu opasnost za skijaše“.

Da Vas podsetimo:  Sarajevo, tišina, doveka!

Gotovo svi događaji koje je preuzela okupacina vlast NATO-a i Zapada na KiM od juna 1999. godine do danas, protivni su rezoluciji 1244 dok su baš svi potezi od 2011. godine, kada su Srbi na severu pokrajine pokušali da zaštite svoje domove, u suprotnosti sa ovom Rezolucijom UN-a. Međutim, onda kada je potrebno ilustrovati nemoć i kapitulaciju srpskih vlasti, poželjno je pozvati se na dokument koji garantuje celovitost srpskoj državi a čega se srpska vlast posle Miloševića ili ne pridržava ili aktivno čini sve u suprotnosti sa njim i Ustavom svoje države na čijem su čelu, što se posebno može reći za trenutni i prethodni DS režim.

KM Novine

2 KOMENTARA

  1. „prema potvrdi Kfora, aktiviranje takvih radara je strogo zabranjeno po Kumanovskom sporazumu iz 1999. godine”, navodi se u saopštenju takozvane “vlade” separatista sa KiM“.
    Prema tom istom sporazumu Vojska Srbije i policije imaju pravo na povratak u juznu Srpsku pokrajinu, ali se taj deo sporazuma ne postuje…pogotovo u Beogradu!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime