Patrijarh Porfirije preko Privrednika pomaže studente u Hrvatskoj

0
98

patrijarh

Najstarija živuća organizacija Srba u Hrvatskoj – Srpsko privredno društvo Privrednik iz Zagreba u protekloj školskoj/akademskoj godini stipendiralo je ukupno 80 talentiranih učenika i studenata iz svih krajeva Hrvatske. Ponajviše iz zapuštenih i ekonomski nerazvijenih krajeva. Uoči početka nove školske/akademske godine, kao i do sada, intenzivno prikupljamo sredstva za stipendiranje talentiranih učenika i studenata slabijih materijalnih mogućnosti. Godišnja stipendija za jednog učenika iznosi 5.000 kuna (oko 700 eura) i 10.000 kuna (oko 1.300 eura) za studenta.

Ove godine u svrhu prikupljanja sredstava za stipendiranje pokrenuli smo i javnu kampanju Oslonac mladima u koju su se već uključile poznate javne ličnosti (Momčilo Bajagić Bajaga, Goran Bogdan, Voja Brajović, Svetlana Bojković, Ida Prester i Nikola Pejaković) (pogledajte ovdje). Svi oni pozivaju dobre ljude koji prepoznaju važnost obrazovanja i ulaganja u mlade ljude, da nam pomognu u ovoj prevažnoj dobrotvornoj misiji (više pročitajte ovdje).

Danas s velikim ponosom i sa zahvalnošću ističemo da je prvi „oslonac mladima“ svojom ličnom donacijom postao patrijarh srpski Porfirije. U ovoj akademskoj godini Njegova Svetost će putem Privrednikovog fonda „Vladimir Matijević“ školovati čak desetoro odličnih studenata s različitih fakulteta i iz različitih krajeva Hrvatske. On je i za vrijeme svog službovanja u Zagrebu, kao mitropolit zagrebačko-ljubljanski, uvijek podržavao i pomagao naš rad i naše stipendiste, a to, evo, nastavlja i s najvišeg trona u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Znajući da time ne samo da pomaže brojne mlade ljude i njihove obitelji, već daje i primjer mnogima širom svijeta da je darivanje blagoslov koji se višestruko vraća pojedincu i zajednici.

Privrednik je društvo koje je tradicionalno, od svog osnivanja u Zagrebu 1897. godine, bilo vezano za Crkvu. Stoga smo posebno radosni da patrijarh prepoznaje našu misiju i ohrabreni ćemo nastaviti da ustrajemo u našem radu, a to je pomaganje mladih ljudi da se školuju i da, znajući tko im je pružio podršku, sačuvaju i svoj kulturni i nacionalni identitet i budu na korist i ponos svog naroda i svoje zemlje.

Da Vas podsetimo:  Priča o kokoškama pod senkom Palme

izvor:Informativna služba Privrednika

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime