Plenković priznao: Hrvatska ima problem sa ekstremizmom, to nije uvezeno – to je naš proizvod

0
736
Foto: printscreen (p-portal.net)

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas da Hrvatska ima ozbiljan društveni problem radikalizacije i ekstremizma sa kojim će se institucije prioritetno baviti u narednom periodu, prenosi RTRS.

– To nije uvezeno, to je hrvatski proizvod – rekao je Plenković novinarima.

On je radikalizacijom nazvao napad automatskim oružjem na policajca pred zgradom hrvatske Vlade na Markovom trgu, ukazujući da je neko uticao na napadača da to učini.

– Treba vidjeti ko su akteri, pa i u političkom životu Hrvatske koji podstiču mržnju, netrpeljivost, nesnošljivost – rekao je Plenković.

On je naveo da postoji i odgovornost medijskih aktera koji podstiču mržnju između Hrvata kao većinskog naroda i srpske manjine, kao i da ima onih kojima se ne sviđa politika koju vodi hrvatska Vlada.

Plenković kaže da će istraga pokazati koji su politički motivi napada i odakle dolazi ta radikalizacija.

– Ne mogu uprijeti prst niti na političku stranku ili pokret. Dobro pratim, osluškujem i ko je za kakvu politiku. Ako neko želi predstaviti parlamentarnu većinu kao neku hrvatsko-srpsku trgovačku koaliciju i da se tako kvalifikuje Vlada izabrana voljom građana, možete i tim putem krenuti – rekao je Plenković.

On je ponovio da u napadu na policajca ima elemenata terorističkog akta, te da napadač nije naišao usput na Markov trg.

– Ovo je ozbiljna situacija, koja zahtijeva da i institucije, ali i svi zajedno kao društvo ispitamo koji su motivi i razlozi ovakvoga čina – rekao je Plenković i dodao da ne isključuje mogućnost da se ovakav napad ponovi, piše RTRS.

Izvor: in4s.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime