POLJOPRIVREDNIK: NE MOGU DA NAĐEM TRAKTORISTU NI ZA 100.000 DINARA

1
69

Cene poljoprivrednih dobara se stalno se menjaju kako u našoj zemlji tako i u okruženju, što utiče na profitabilnost posla. Osim toga, nedostatak kvalifikovane radne snage predstavlja veliki problem, jer danas ni za 100.000 dinara ne mogu da nađem traktoristu, a potreban mi je i menadžer i zaštitar“, kaže za Agromediju Marko Rosu, poljoprivrednik iz Banatskog Novog Sela. „Današnji traktori imaju klima uređaje i pružaju veliki komfor u radu, pa možeš da sedneš u traktor u beloj košulji a da se ne isprljaš – i pored toga nema ko da radi“, navodi Rosu.

Poljoprivreda je jedna od najstarijih delatnosti na svetu, ali i danas predstavlja jedan od najizazovnijih poslova. To za Agromediju potvrđuje i Marko Rosu, poljoprivrednik iz Banatskog Novog Sela, koji ističe da je teško biti poljoprivrednik u današnje vreme.

“Cene poljoprivrednih dobara se stalno se menjaju kako u našoj zemlji tako i u okruženju, što utiče na profitabilnost posla. Takođe, ponuda semena, hemijskih preparata za zaštitu, repromaterijala se takođe konstantno što zahteva puno vremena i veliko znanje da bi posao u poljoprivredi bio uspešan”, kaže Marko Rosu.

Osim toga, veliki problem mu predstavlja nedostatak kvalifikovane radne snage, jer, kako ističe – danas ni za 100.000 dinara ne može da nađe traktoristu.

„Svi žele da imaju ograničeno radno vreme i lepu platu ali posao u ovoj grani privrede zahteva rad tokom cele godine. Posebno, kada je sezona, mora da se uradi bez obzira na vremenske uslove, što mnogi ne žele da shvate. Lakše im je da odu i da rade u državnom sektoru za 40.000 do 50.000 dinara, nego da se zaposle kod nas pa i da im ponudimo i 150.000 do 200.000 dinara. Izgleda kao da im je ispod časti da budu traktoristi, iako današnji traktori imaju klima uređaje i pružaju veliki komfor u radu, pa možeš da sedneš u traktor u beloj košulji i da se ne isprljaš – i pored toga nema ko da radi“, navodi Rosu.

1 KOMENTAR

  1. Da je istina sve ovo napisano o navodnim platama, tukli bi se da traktorišu za 100000 – 200000 dinara mesečno. Neko laže…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime