Ponovljeni vandalizam na pravoslavnom groblju u Vukovaru na Badnji dan

2
32

Nekoliko građanki Vukovara koje redovno obilaze spomenike svojih predaka na starom pravoslavnom groblju u Vukovaru primetile su da je nekoliko nadgrobnih spomenika oskrnavljeno i porušeno. Predsednik Zajedničkog veća opština iz Vukovara Dejan Drakulić, vukovarski sveštenik Saša Kuzmanović i zamenik gradonačelnika Vukovara i predsednik gradske organizacije SDSS-a Srđan Kolar u ponedeljak, 9. januara, obišli su uz prisustvo policije navedeno groblje sa željom da počinilac što pre bude pronađen.

– Danas smo ovde došli na pravoslavno groblje gde je po saznanjima naših sugrađanki tri ili četiri spomenika nasilno porušeno. Međutim, kada smo došli videli smo da je to u pitanju desetak spomenika. To je već treći vandalski događaj unazad dva do tri meseca koji se dešava na našem starom pravoslavnom groblju u gradu Vukovaru. Slučaj smo prijavili policiji, očekujemo stručne ljude koji će to sve da pregledaju i ako je moguće, uoče nekakve tragove.

Ovaj vandalski čin koji sigurno nije dobronameran, desio se između petog i šestog januara, upravo pred Božić. Verujemo da je to napravljeno od lica koji ne znaju šta čine i koju poruku mogu poslati sa ovakvim činom – izjavio je zamenik gradonačelnika grada Vukovara i predsednik gradske organizacije SDSS-a Srđan Kolar.

Oštećeno je desetak spomenika na kojima su imena umrlih većinom ispisana na ćirilici, oštećene su slike ili potpuno porušeni nadgrobni spomenici. Jasna je poruka počinilaca s obzirom na to u kojem periodu je počinjen ovaj vandalski čin, jer su pravoslavni vernici upravo tih dana proslavljali najradosniji hrišćanski praznik Božić koji poziva na ljubav, razumevanje i poštovanje.

– Ovo je nešto neprihvatljivo, loša poruka zajednici i ne možemo da razumemo nikoga ko takve stvari radi, bez obzira koje je nacionalnosti ili veroispovesti. To je posebna poruka s obzirom da se desilo na datume kada pravoslavni vernici proslavljaju Badnjak i Božić, ali moramo biti sabrani, sačekati da policija odradi svoj posao i na nama je dalje da nastojimo te spomenike da obnovimo.

Da Vas podsetimo:  Vladika Kirilo osveštao prvi pravoslavni hram u Ekvadoru

U saradnji sa gradskom firmom Komunalcem potrudićemo se da vidimo na koji način i kojim sredstvima će se porušeni spomenici obnoviti i vratiti u prijašnje stanje jer je to za nas izuzetno važno. To je istorija našeg naroda i upravo kada želite da upoznate neko mesto odete na groblje i vidite koji su tu ljudi živeli i u kom periodu –zaključio je predsednik ZVO Vukovar Dejan Drakulić.

Autor: Maja Milanović

2 KOMENTARA

  1. Samo vojno i ekonomski jaka, respektabilna , Drzava Srbija moze zaštititi Narod Srpski i kulturnu baštinu gdje god !! Tko poznaje situaciju, iluzorno je očekivati, čak i od E U da prisili Hrvatsku na
    civilizirano ponašanje , a kamoli da se toga sami Hrvati odjednom sjete. ( Jedna stara poslovica kaze
    “ kakav otkan……..takav poderan “ ) . Kakva je situacija u Srbiji ?? Ekonomska……ekonomski tigar europe ………vojna , eto vraćaju 1000 vojnika na KiM, svake pregovore o KiM su pobjedili sa najmnje 5:0 Američki , Engleski i Njemački ambasadori se utrkuju , koga će Vučić pozvati da mu donese burek i jogurt za doručak………. Patrijarh SPC najviše voli Zagreb, i ljubi ruku PAPI…….
    Ukoliko SRBIJA nastavi ovakvim koracima, spominjati ćemo zlatna vremena, kada su u Hrvatskoj samo razbijani spomenici na Pravoslavnom groblju ………

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime