PRIZNANjE “MAJKA SRBIJA” U RUKE ĐORĐA MIHAILOVIĆA

0
98
Đorđe Mihailović daje intervju Radetu Bakračeviću glavnom uredniku “Štajerskih novic” (foto: Zdravko Majstorović, arhiv Štajerske novice).

Glavnu nagradu, „Majka Srbija“, koju dodeljuje Uprava za Srbe iz dijaspore i regiona, za životno delo i nesebičnu posvećenost jačanju srpskog naroda u rasejanju dobio je Đorđe Mihailović – čuvar srpskog vojničkog groblja Zejtinlik u Solunu.

“Majka Srbija” biće predata Đorđu Mihailoviću u Solunu u četvrtak 11. novembra 2021 za državni praznik Republike Srbije: “DAN PRIMIRJA U PRVOM SVETSKOM RATU.

U Ministarstvu spoljnih poslova danas su dodeljena Nacionalna priznanja uglednim ličnostima iz dijaspore i regiona koje su u različitim oblastima doprinele promovisanju Srbije i jačanju veza matice i Srba u regionu i dijaspori.

Priznanja su uručili ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon.

Nagrada „Nikola Tesla“ za zasluge postignute u oblasti nauke kojima se promovišu pronalazačka dostignuća srpskih naučnika dodeljena je naučniku Vladimiru Cmiljanoviću koji u Bazelu predvodi tim stručnjaka koji radi na otkrivanju leka protiv raka i na vakcini druge generacije protiv Kovida 19.

Predsednici Matice srpske u Crnoj Gori i profesorki Filozofskog fakulteta u Nikšiću Jelici Stojanović dodeljena je nagrada „Vuk Karadžić“ za rezultate u oblasti negovanja srpskog jezika i ćiriličkog pisma među Srbima u regionu i dijaspori.

Nagradu „Slobodan Jovanović“, koja se dodeljuje za doprinos u oblasti politike kojim se jača ugled i položaj Srbije i srpskog naroda u regionu i svetu, dobio je predsednik Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore Momčilo Vuksanović.

Profesoru srpskog jezika i književnosti Srđanu Mijalkoviću iz Austrije dodeljena je nagrada „Dositej Obradović“ za doprinos u oblasti prosvete i očuvanja kulturnog, etničkog, istorijskog i verskog identiteta Srba u dijaspori i regionu.

autor:Rade Bakračević

http://stajerska.eu/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime