Prosvjetin teatar mladih-Predstava “Šta to beše ljubav?” prvi put u Gracu

1
17

U subotu, 11. marta 2023. godine, po prvi put u Gracu, na oduševljenje publike, održana je pozorišna predstava “Šta to beše ljubav?”. Predstavu su izveli glumci Bečkog teatra mladih, koji je deo bečke Prosvjete. Publika je na svaku izgovorenu rečenicu odreagovala ovacijama i sa oduševljenjem ispratila tragikomične likove u predstavi.

Predstava je organizovana od strane članova Prosvjete Austrija, sa bečke strane inicijativu je pokrenula rediteljka Vesna Špirić, dok je veliki deo organizacije preuzela Marija Đokić iz Graca, koordinator Prosvjetine škole srpskog jezika u Gracu.

“Predstava je bila odlična! Publika u Gracu je željno iščekivala ovakva kulturna dešavanja, kojih je u ovom gradu, u odnosu na Beč, nesumnjivo manje. Svojim oduševljenjem tokom, a potom i ovacijama na kraju predstave jasno su pokazali koliko im se performans dopao. Svako od nas je mogao da se pronađe u nekom od likova. Osim što su nas zabavili istovremeno su nas naterali da razmislimo o mnogim društvenim problemima i pitanjima vezanim za međuljudske odnose. Sa nestrpljenjem očekujemo glumačku ekipu iz Beča da nas ponovo obraduje i razveseli svojim nastupom.”, izjavila je Marija Đokić.

“Šta to beše ljubav” je tragikomedija koja predstavlja kritiku društva, nezdravih veza i muško-ženskih odnosa, u kojoj likovi na komičan način prikazuju mane pojedinca i društva. Scenario je nastao kao kombinacija tekstova iz različitih komedija, Dušana Kovačevića, Duška Radovića, ali i tekstova koji su napisali Žan Anuj, Molijer, Nik Zagone i dr. Tako su reditelji Vesna Špirić i Nikola Despotović, adaptacijom poznatih tekstova, dobili potpuno novu percepciju i novu priču.

“Drago mi je što smo uspeli da dotaknemo srca ljudi u Gracu koji su vapili za predstavama na maternjem jeziku, jer su do sada veoma retko izvođene. Nadam se da će ova predstava pokrenuti niz kulturnih dešavanja ovog tipa u ovom ljupkom gradu”, istakla je Vesna Špirić, rediteljka i glumica u predstavi.

Da Vas podsetimo:  Đurić i Eskobar otvorili novu zgradu Ambasade Srbije u Vašingtonu

U predstavi su igrali, osim režisera Vesne Špirić i Nikole Despotovića, Kristina Đenđinović, Nikola Prerad, Veselin Rafailović, Marija Živanović, Jelena Lejić i Dejan Knežević. Kristina je bila oduševljena načinom na koji je tamošnja publika prihvatila glumce:

“Doček i energija publike u Gracu nadmašila je naša očekivanja! Ovo je bilo treće izvodjenje predstave “Šta to beše ljubav”, ali prvo van Beča. Drago mi je da smo prvenstveno naišli na veliko interesovanje, zatim uspjeli da napunimo salu i na kraju dobijemo divne komentare, gromoglasan smijeh i ogroman aplauz. Nadam se da je ovo prva u nizu predstava u Gracu, i da ćemo uskoro opet imati priliku da budemo dio atmosfere koju nam je priredila publika u ovom divnom gradu”, izjavila je Kristina Đenđinović.

PR Prosvjeta Austrija

 

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime