Saopštenje za javnost Eparhije raško-prizrenske

0
872

dsc01245_resizeUstavni sud Kosova je juče 20. maja konačno zaključio dugogodišnji sudski spor u korist manastira Visoki Dečani i potvrdio vlasništvo manastira nad 24 hektara zemlje koja je punih 16 godina bila pod sudskim sporom. 

U svojoj odluci objavljenoj na službenom sajtu, Ustavni sud Kosova nije prihvatio prošlogodišnju odluku apelacionog veća specijalne komore Vrhovnog suda Kosova da se predmet ponovo vrati osnovnom sudu u Dečanima. Ustavni sud je takođe utvrdio da je prethodna odluka Vrhovnog suda od 27. decembra 2012. godine, kojom je potvrđeno vlasničko pravo manastira na zemlju u sporu, res judicata (pravosnažno presuđena radnja).

Eparhija raško-prizrenska SPC izražava zadovoljstvo zbog okončanog sudskog spora i odluke ove najviše pravne ustanove, donesene na osnovu konkretnih činjenica. Iako je sudski proces potrajao više godina, Ustavni sud je pokazao kompetenciju i spremnost da donese nepristrasnu odluku, kojom je trajno zaštićeno imovinsko pravo manastira nad pomenutom zemljom.

Ova odluka je od izuzetnog značaja za održivost manastira Visoki Dečani, koji je na listi Svetske kulturne baštine UNESKO, kao i za budućnost njegovog monaškog bratstva. Istovremeno, ovo predstavlja značajno ohrabrenje da je i u današnjim uslovima na Kosovu i Metohiji moguće zaštititi svoja prava i sačuvati svoje vitalne interese.

EPISKOP RAŠKO-PRIZRENSKI

TEODOSIJE

Gračanica-Prizren 21. maj 2016.god.

Odluka Ustavnog suda Kosova na srpskom jeziku:

http://www.gjk-ks.org/repository/docs/KI132-15_SRB.pdf

Odluka Ustavnog suda Kosova na engleskom jeziku:

http://www.gjk-ks.org/repository/docs/KI132-15_ANG.pdf

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime