Saradnja srpskih i albanskih novinara

0
932

srpski i albanski novinariPredstavnici Asocijacije profesionalnih novinara Kosova i Udruženja novinara Srbije na Kosovu najavili su danas u Prištini potpisivanje memoranduma o saradnji između ova dva novinarska udruženja.

U Prištini je danas održan prvi zajednički sastanak srpskih i albanskih novinarskih udruženja na Kosovu, a povodom 3. maja Svetskog dana slobode medija.

Na okruglom stolu, u organizaciji UNDP-a, Asocijacije profesionalnih novinara Kosova i Udruženja novinara Srbije na Kosovu, na kome su prisustvovali članovi oba novinarska udruženja, jedan od zaključaka je da treba potpisati memorandum o saradnji između Asocijacije profesionalnih novinara Kosova i Udruženja novinara Srbije na Kosovu.

U memorandum će, kako je saopšteno, biti definisana polja i konkretne aktivnosti kako bi se razvila saradnja u zajedničkoj misiji redovnog, blagovoremenog, objektivnog i istinitog informisanja građana Kosova o najvažnijim pitanjima i problemima novinara i javnosti.

Jedan od zaključaka je da se uputi zahtev institucijama zaduženim za vladavinu prava (kosovskim i međunarodnim), da jednom mesečno informišu Udruženja, a samim tim i javnost, gde se i dokle stiglo sa istragama o ubijenim i nestalim novinarima, kao i o napadačima na novinare bez obzira na nacionalnu pripadnost i pol.

Na okruglom stolu u Prištini kosovski novinari su zaključili da treba pokrenuti inicijativu da novinari dobiju poseban status, kao jedan od načina da se reši problem učestalih napada na njih, budući da ne postoji, kako su ocenili, viši nivo krivično pravne zaštite kao što imaju druga lica koja se bave profesijama od javnog značaja.

Novinari smatraju da treba rešiti status radnika bivših Javnih preduzeca “Rilindija” i “Jedinstvo” i turskog lista “Tan”.

Na okruglom stolu u Prištini okupili su se danas, po prvi put, predstavnici srpskih i albanskih novinarskih udruženja, sa ciljem da ukažu na najvažnije probleme medija na Kosovu.

Rasprava o položaju medija na Kosovu organizovana je uz posredništvo UNDP-a a zamenica glavnog predstavnika ove organizacije Alesandra Rocasalvo, kazala je da UNDP veliku pažnju posvećuje slobodi informisanja na Kosovu i da će tako biti i ubuduće.

Da Vas podsetimo:  Za međunarodnu zajednicu Srbi nisu žrtve: Ubijeno 35.042 Srba, u Hagu presuda od samo 45 godina

Ona je izrazila zabrinutost zbog činjenice da na Kosovu još nema slobodnog novinarstva i pozvala novinarska udruženja na saradnju.

Predsednik Asocijacije profesionalnih novinara Kosova Zekirja Šabani smatra da su problemi svih novinara na Kosovu zajednički i da je preko potrebno tražiti načine kako bi se stanje u medijima i položaj profesije na Kosovu poboljšao.

Predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu Budimir Ničić ukazao je na lošu finansijsku situaciju u srpskim medijima na Kosovu, neprocesuiranje odgovornih za napade na novinare, kao i na slabe poslovne veze između srpskih i albanskih medija.

Ničić je ponovo zatražio efikasniju istragu o nestalim i kidnapovanim kolegama na Kosovu. On je ukazao i na potrebu formiranja nezavisne televizije na srpskom jeziku koja bi signalom pokrivala celu teritoriju Kosova pošto, kako je rekao, kanal RTK 2 koji funkcioniše u okviru kosovskog javnog servisa nije ono što srpskoj zajednici pripada po Ustavu Kosova i prema Ahtisarijevom planu.

“Za svaku slobodu pa i ovu našu medijsku moramo da se sami izborimo, svojim radom, upornošću. Ključna stvar u našem novinarskom radu treba da bude naša profesionalnost, a mislim da nam nedostaje malo hrabrosti, ali i solidarnosti”, rekao je Ničić.

Učesnici okruglog stola usaglasili su se da su poslednji izveštaji Fridom hausa i UNDP-a o kršenju slobode medija na Kosovu zabrinjavajući.

Konstatovano je da su se to medijski uslovi znatno pogoršali u 2014. godini, te da je Kosovo na 97. mestu po slobodi medija u rangu sa Albanijom, Indonezijom, Malavijem i Panamom.

Radio Kontakt plus

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime