SNS kupuje salaše, tržne centre, poslovni prostor

0
99

Na Paliću, na oko 200 metara od granice sa Mađarskom, okružen njivama nalazi se salaš sa bazenom u vlasništvu vladajuće stranke. To je samo jedna od četiri lokacije na kojima SNS ima nekretnine vredne ukupno 224 miliona dinara. Osim za potrebe stranke, nekretnine mogu da služe kao jemstvo za kredit, a bez obzira da li ih je kupila svojim ili novcem građana, stranka može i da ih proda.

Kada se iz pravca Subotice prođe kroz centar Palića i krene ka Tresetiškom jezeru, nailazi se na asfaltirani put jedva širok da se dva automobila mimoiđu. Tamo gde se put račva, umesto asfalta samo zemlja i rizla.

Put preseca državne njive i prolazi pored čarde na jezeru. U jednom trenutku nailazi na znak sa ispisanim upozorenjem: PRIVATAN POSED – ZABRANJEN PROLAZ!.

Na 670 metara od znaka nalazi se živopisni salaš sa bazenom i kućica u dvorištu, koje su novinari Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) obišli. Ove građevine su u vlasništvu Srpske napredne stranke (SNS).

Istraživanje CINS-a pokazuje kako je SNS od stranke bez nekretnina po dolasku na vlast, postao vlasnik građevinskih objekata i zemljišta vrednosti iznad 224 miliona dinara. Vladajuća partija je 2014. po hitnom postupku izmenila Zakon o finansiranju političkih aktivnosti čime je strankama omogućeno da kupuju nekretnine i novcem iz budžeta. Ipak, iako partije formalno prijavljuju da li su nekretninu kupile javnim ili privatnim novcem, u praksi je to teško kontrolisati, smatraju sagovornici.

SNS je ovaj vojvođanski salaš platio nešto više od 7,1 milion dinara u julu 2019. godine. Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, u pitanju su objekti površine skoro 700 kvadrata.

Iako nije poznato šta se sve nalazi unutra i u koje sve svrhe se koristi salaš nadomak mađarske granice, najmanje u dva navrata prošle godine tamo je održana edukacija za polaznike Akademije za mlade lidere SNS-a. Predavač je bila novinarka TV Pink i bivša supruga predsednika Aleksandra Vučića, Ksenija Vučić.

Kroz prostorije na Paliću prodefilovao je i niz državnih i stranačkih funkcionera – od ministra finansija Siniše Malog, preko v.d. direktora Pošte Srbije Zorana Đorđevića, do predsednika Srbije i naprednjaka Vučića.

Da Vas podsetimo:  Ako se traži nezavisnost Kosova, EU mora da menja pregovaračku poziciju

Na SNS salašu jedno popodne proveo je i psiholog i nekadašnji poslanik Liberalno demokratske partije (LDP) Žarko Korać. Kaže da je pozvan pre dve godine kada je Akademija „bila na početku“, kako bi polaznici „naučili da razgovaraju sa nekim ko drugačije razmišlja“. Za to je, kaže, uzeo i mali honorar.

– Ja sam samo dovezen i vraćen nazad. Oni (polaznici Akademije, prim. aut.) su bili jako pristojni, moram da kažem. Ali sam posle čuo da se niko iz te grupe nije učlanio u SNS – rekao je Korać za CINS.

Korać nije mogao da kaže šta se sve nalazi u ovim prostorijama, ali misli da tamo omladinci spavaju.

Deo salaša od 146 metara kvadratnih, građen bez dozvole, u vlasništvu je Dejana Matića, bivšeg predsednika Opštine Zemun i aktuelnog v. d. direktora Uprave za zajedničke poslove.

Uprkos tome što u poslednjem izveštaju o imovini i prihodima krajem prošle godine Matić nije prijavio vlasništvo nad nekretninom, u Agenciji za sprečavanje korupcije kažu da nisu primetili nepravilnosti i da protiv njega neće pokretati postupak.

Sve SNS nekretnine

CINS je ranije pisao o prostorijama na Novom Beogradu, u tzv. Starom Merkatoru, gde se nalazi sedište stranke. Te prostorije su pripadale firmi Vetfarm koja je otišla u stečaj pa ih je konzorcijum od 27 ljudi, uglavnom iz Kruševca, na čelu sa tadašnjim lokalnim odbornikom SNS-a Veliborom Jovanovićem, na licitaciji kupio za oko 250 hiljada evra.

SNS-u su ih donirali 2017. godine, ali je vrednost tog poklona je daleko premašila dozvoljenu vrednost, zbog čega Agencija za sprečavanje korupcije ispituje čitav slučaj.

Međutim, nedugo nakon salaša u Subotici, u avgustu 2019. naprednjaci su u Starom Merkatoru kupili još jedan poslovni prostor, od 418 kvadrata. Za to su, prema podacima Državne revizorske institucije (DRI), platili 43,5 miliona dinara.

U pitanju je nekoliko kancelarija u kojima se nalazila firma Beolink. Vlasnica prostora bila je supruga direktora te firme, Saše Stojkovića, koji kaže da je kupoprodajni ugovor potpisan sa Vučićem.

Da Vas podsetimo:  Farbom gađao Vučićev lik na bilbordu – završio u pritvoru 13 dana!

DRI je kupovinu navela u revizorskom izveštaju za 2019. godinu, ali je odbila da dostavi podatke iz kupoprodajnog ugovora. Kako su rekli, reč je o poslovnoj tajni.

Na istoj adresi, CINS otkriva, SNS je postao vlasnik još jednog prostora – od 268 kvadratnih metara, koji su 2020. stavili pod hipoteku kod Halk banke.

SNS ima još jednu nekretninu kod granice, ovog puta srpsko-rumunske. U Srpskoj Crnji, malom banatskom mestu, vladajuća stranka je vlasnik prizemnog tržnog centra.

Prema podacima sa katastra nepokretnosti objekat se prostire na 384 kvadratnih metara, a stranka poseduje i poljanu iza objekta. Međutim, osim šestosobnog lokala u kom je smešten Opštinski odbor stranke, SNS nije vlasnik ostalih lokala u tržnom centru.

U jednom od njih nalazi se kafić. Vlasnik Aleksandar Zukić kaže da je SNS kupio lokal pre dve godine.

Iz SNS-a nisu odgovorili na pitanja o ovim nekretninama.

Ranije je bilo reči i da je SNS u februaru 2016. postao vlasnik i lokala u Kruševcu. Naime, Velibor Jovanović je predvodio konzorcijum od 20 građana koji je kupio prostorije u Balkanskoj ulici u centru ovog grada, a dva meseca kasnije ih je donirao SNS-u. Prostorije su u vreme kupovine vredele nešto više od 13 miliona dinara.

Druge stranke podstanari

Do 2014. godine političke partije su mogle da kupuju prostorije samo od svog novca. Međutim, izmena Zakona o finansiranju političkih aktivnosti strankama je omogućila da i novcem iz budžeta kupuju nekretnine koje će koristiti za potrebe stranke.

Izmene su predložili poslanici SNS-a, a za predstavnika predlagača ovog akta izabran je tadašnji narodni poslanik Zoran Babić.

Pre usvajanja izmena je Tatjana Babić, tada direktorka Agencije za borbu protiv korupcije, upozoravala da bi stranke mogle da kupe više nekretnina „koje bi mogle biti korišćene za svrhu koja značajnije izlazi iz okvira političkih aktivnosti“.

Nemanja Nenadić iz Transparentnost Srbija kaže da stranke ne mogu da stiču dobit od prostorija, odnosno da ih, primera radi, iznajme, već mogu da ih koriste samo za političke aktivnosti. Ipak, dodaje da je to teško kontrolisati, ali ne zna ni da li je pokušano.

Da Vas podsetimo:  Skretničari istine

Postoji drugi problem na koji upozorava Zoran Stojiljković, bivši predsednik Odbora Agencije. U nedostatku zakonske regulative, stranke bi mogle da prodaju prostorije kupljene parama građana i da taj novac zadrže:

– Veliko je pitanje šta će biti sa onim što je kupljeno državnim parama. Za to nema nikakvih jasnih ograničenja. Ako je to njihovo vlasništvo tih ograničenja nema.

Osim prodaje, motiv za kupovinu nekretnina može biti i posedovanje imovine koju bi stranka koristila kao garanciju prilikom uzimanja kredita, dodaje Stojiljković.

CINS otkriva da je upravo SNS kod Halk banke u maju 2020. godine stavio hipoteku na poklonjene prostorije na Novom Beogradu i u Kruševcu kao pokriće za kredit od dva miliona evra.

Pored vladajuće partije, jedino se još Socijalističkoj partiji Srbije (SPS) povećavala imovina od izmene zakona 2014. godine do danas. Prema finansijskom izveštaju iz 2020. godine, socijalisti imaju nekretnine vredne čak 1,6 milijardi dinara.

Međutim, potpredsednik Izvršnog odbora SPS-a Đorđe Čabarkapa objašnjava da se ne radi o kupovini novih prostorija, već o uknjiženju postojećih.

Demokratska stranka (DS), Stranka slobode i pravde (SSP), Dveri, Pokret slobodnih građana (PSG) i Narodna stranka ne poseduju stranačke prostorije.

Nešto više od godinu dana od izmene zakona, DS je ostao bez vile u Krunskoj 69, u kojoj je ta partija „stanovala“ 20 godina. Vila je nakon restitucije vraćena nasledniku koji ju je kasnije prodao suvlasniku TDI radija Milošu Krdžiću, čoveku koji je 2015. privatizovao Studio B.

Nemanja Nenadić ukazuje na to da su izmene zakona koje se odnose na kupovinu nekretnina iz javnih sredstava najviše pogodovale SNS-u.

– Jedino oni imaju višak novca pošto dobijaju iz budžeta daleko najviše (novca) već godinama, zbog toga što su najviše zastupljeni u Skupštini. Jedino oni mogu to i da priušte – rekao je Nenadić.

https://www.ozonpress.net/

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime