Sud zaštitio još jednu osobu povezanu sa uzbunjivačem

0
1030

Osnovni sud u Kuršumliji doneo je presudu u korist Bojana Vasovića i poništio rešenje o otkazu koji je dobio u Visokoj poslovnoj školi u Blacu pošto je utvrđeno da je otpušten zbog podrške uzbunjivaču Goranu Periću da ukaže na nezakonitosti u toj školi.

Ovo je druga presuda kojom sudovi u Srbiji štite osobe povezane sa uzbunjivačima. Prvu pravosnažnu presudu dobio je Zoran Pandurov iz Novog Sada, koji je pomogao Mariji Beretki da prijavi korupciju u gradskoj upravi.

Formalni razlog Vasovićevog otpuštanja bio je taj što nije hteo da potpiše aneks ugovora o radu. Ovim aneksom bilo je predviđeno da se Vasović prebaci na rad u 160 kilometara udaljeni Dimitrovgrad na poziciju referenta. Sudija Osnovnog suda u Kuršumliji Gordana Andrejić konstatovala je da „se može zaključiti da nije bilo potrebe za premeštajem zaposlenog zbog procesa i organizacije rada, već da je ista ponuda učinjena zbog povezanosti tužioca sa uzbunjivačem“.

Bojan Vasović, Goran Perić i drugi članovi sindikata Visoke škole u Blacu jednoglasno su na sindikalnom sastanku odlučili da Perić zbog zloupotreba podnese krivičnu prijavu protiv direktora škole Ljubiše Milačića. Dopise o nezakonitostima u školi poslali su i na adrese ministra prosvete Mladena Šarčevića i tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića. Nakon tog čina, bivši direktor počinje da vrši odmazdu, prvo nad Perićem kome je oduzeto zvanje predavača i potom uručen otkaz, a zatim nad Vasovićem. Njemu je direktor zabranio svaku komunikaciju, kako sa kolegama iz škole, tako i sa članovima sindikata i premestio ga u drugu kancelariju. Sve je kulminiralo njegovim otpuštanjem sa radnog mesta laboranta za informatiku.

Vasoviću se zbog pretrpljenog šikaniranja i ultimatuma koji mu je postavio bivši direktor škole Milačić pogoršalo zdravstveno stanje, zbog čega je bio upućen na bolničko lečenje.

Da Vas podsetimo:  Dragoljub Zamurović: „Sećam se – Arkan“

Zahvaljujući pravnom timu Pištaljke koji je u sudskim postupcima zastupao Perića i Vasovića, plan Milačića da se sa uzbunjivačima obračuna tako što će ih odstraniti iz škole nije uspeo. Obojica su odlukama suda vraćeni na posao i imaju nove ugovore o radu u skladu sa svojim kvalifikacijama.

Ljubiša Milačić nije direktor visoke škole u Blacu otkako se ona u avgustu prošle godine pripojila Beogradskoj poslovnoj školi pa sada nosi naziv Akademija poslovnih strukovnih studija.

Bivšem direktoru škole iz Blaca trenutno se sudi za krivično delo neizvršavanja sudskih odluka. Prvostepena presuda kojom je proglašen krivim je ukinuta posle žalbe, pa će suđenje biti ponovljeno. Milačić je u više navrata odbio da se povinuje pravosnažnim sudskim odlukama da Gorana Perića vrati na posao predavača u školu. Perić je ponovo počeo da predaje u Blacu tek kada je Milačić smenjen.

Agencija za borbu protiv korupcije utvrdila je da je Milačić stekao uslov da konkuriše za mesto direktora u Visokoj školi u Blacu tako što je prethodno sa pozicije v.d. direktora ovlastio svoju pomoćnicu da sa njim potpiše ugovor na neodređeno vreme za posao nastavnika. Ovaj sukob interesa Agencija je utvrdila u aprilu mesecu prošle godine i potom izdala preporuku za smenu Milačića.

Uzbunjivač Perić je uz podršku Bojana Vasovića ukazao na sukob interesa u vezi sa angažovanjem člana Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje Damjana Radosavljevića. Njega je škola u Blacu angažovala kao „stručno lice za akreditaciju“ u postupku akreditacije školskog programa, iako je savet čiji je Radosavljević član drugostepeni organ u postupku donošenja odluke o akreditaciji.

Na sukob interesa u postupku akreditacije školskih programa Visoke poslovne škole u Blacu oni su ukazali direktoru škole Ljubiši Milačiću i školskom kolektivu, a kako ništa nije preduzeto Perić se obratio drugim institucijama. Podneo je krivičnu prijavu policijskoj upravi u Prokuplju, upozorio je Ministarstvo prosvete i posebno ministra Mladena Šarčevića, a podnesak je uputio i tadašnjem premijeru Aleksandru Vučiću. Goran Perić je o nezakonitostima direktora Visoke škole u Blacu obavestio i javnost putem medija, pa su njegovu priču prenele TV N1, RTS, kao i dnevne novine „Politika“ i „Blic“.

Da Vas podsetimo:  Upozorenje MUP Srbije: Masovan pokušaj prevare preko mejla, OVE NE OTVARAJTE


Novak Grujić
Izvor: pistaljka.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime