U „ekonomskom tigru“ Vučić se zadužuje da bi kupio glasove sirotinje

0
71

Tragikomično je da nakon 11 godina uveravanja da je Srbija „ekonomski tigar“, predsednik države Aleksandar Vučić zadužuje se da bi kupio glasove penzionera.

Tako je ocenio politikolog Mladen Mrdalj.

„Nakon toliko godina uspeha vraćamo se na kupovinu sirotinje“, rekao je Mrdalj za N1 povodom obraćanja predsednika Srbije u petak, na kojem je, pored ostalog, najavio jednokratnu pomoć penzionerima od 20.000 dinara.

Beograd, 8.09.2023. – Predsednik Srbije Aleksandar Vucic obraca se javnosti, danas u Predsednistvu u Beogradu. (BETAPHOTO/MILOS MISKOV)

Prema njegovom mišljenju, Vučić kao „de fakto šef vladajuće partije“ može da naredi sve izbore, „nema nikakav problem da naredi, sugeriše, a onda nekom magijom njegova partija to sprovede“.

Mrdalj smatra da opozicija ima problem da iskristališe koncepciju sive zone u kojoj se nalazi.

„Još nismo de fakto diktatura, ali smo blizu, ali i dalje imamo izbore na kojima se menja vlast. Kombinacija nedemokratske vlasti sa demokratskim procedurama zbunjuje opoziciju koja ne uspeva da konceptualizuje strategiju i pomeri se dalje od blokade ulica“, ukazao je on.

Kako je naglasio, na opoziciji je sada da pronađe način kako da pliva u sivoj zoni – da ne bude izigrana koruptivnim smicalicama vlasti sa jedne strane, a sa druge kako radikalizovati i mobilisati građane na blokade i nešto više.

Mrdalj je mišljenja da su izbori za gradsku vlast u Beogradu ključni i da veruje da će Vučić to odlagati jer se „ljulja“.

Na pitanje u kom formatu vidi izlazak opozicije na izbore, Mrdalj je podsetio da je Slobodan Milošević „oboren u jedoj koloni“.

„Jedna kolona signalizira da je dogorelo do nokata. Ako se tako odluči, to je signal da nema kud. Ako je opoziciji bitno u koliko kolona ide, onda im nije dogorelo i znači da kalkulišu“, istakao je Mrdalj.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime