U odbranu Danila Kiša

2
1401
Foto: montaža

U odbranu Danila Kiša – U odbrani Siniše Malog, Ministra finansija, čiji je doktorat Etički odbor Beogradskog univerziteta proglasio za plagijat, Predsednik Vučić, na gostovanju u “Ćirilici” kod Milomira Marića (uzgred i to mi smeta, želeo bih da predsednik države, kad ima nešto da kaže građanima, to kaže na nacionalnoj televiziji a ne na trač rijaliti televiziji) reče: “znate li ko je bio istraživan, kome je ukidan doktorat, bio pod upitnikom, pa veliki Danilo Kiš…”

Bio sam savremenik Danila Kiša, a posle njegovog “Časa anatomije” smatrao sam ga tada najboljim domaćim piscem, dakle slažem se da je bio veliki pisac, mogao bih da se složim sa tim i da je bio “doktor za pisanje”, uobrazio sam da dosta znam o njemu, ali se ne sećam da je Danilo Kiš bio i doktor nauka, pa samim tim i da je bio istraživan za plagiranje doktorata. 

Meni je u sećanju – a davno je to bilo, krajem sedamdesetih godina prošlog veka i svakako da ima ljudi koji o tome znaju više od mene, da je Kiš, posle Peščanika, pa onda Grobnice za Borisa Davidoviča, počeo da biva proglašavan za tada najboljeg domaćeg pisca, što je naravno mnogima I zasmetalo, pa je počela neka vrsta hajke protiv njega. U tome su se najviše isticali, takođe pisci, Brana Šćepaanović, Miodrag Bulatović … bilo ih je još, a naročito ovaj prvi, Brana Šćepanović, koji je “analizirao” Grobnicu za Borisa Davidoviča i našao da u njoj ima plagijata. Kiš je pokušao da objasni da ako nekog citirate i navedete ime autora to nije plagijat, te da je to – citiranje, uobičajeni postupak u svetskoj književnosti u knjigama dokumentarnog karaktera (a Grobnicu za Borisa Davidoviča je to bila – o sovjetskim gulazima), ali pošto u tome nije imao dovoljno uspeha, odlučio je da odgovori knjigom. Tako je nastao Čas anatomije, knjiga koju preporučujem svakome, a svojim mlađim kolegama pravnicima sam to preporučivao i kao obavezno štivo. Elem, u toj knjizi je Kiš, počev od ilustracije na prednjim koricama – čuveno Rembrantovo platno “Seciranje leša”, zasukao rukave i krenuo … da vam ne otkrivam dalje, stilom koji je čas beskrajno ozbiljan, čas beskrajno duhovit. Sećam se, kad sam ga prvi put čitao, da sam se povremeno grohotom  smejao, pa su moji izlazili na terasu da vide da li je samnom sve u redu … Ne dirajte mi Kiša.  

Da Vas podsetimo:  Isto smo postupili s davanjem dozvola N1 i Nova S kao sa RT

Mića je ljut! – Mića Jovanović, rektor u svetu (i šire), poznatog (a tek kad se pročuje!), Megatrend univerziteta je video dokumentarni film „Mega diplomac“, u produkciji N1, i opasno se naljutio. Toliko, da prodaje to svoje čedo i seli se iz zemlje. Neće ovde više čak ni da živi, seli se u Kan, da tamo, u tišini azurnih talasa, otpati svoju muku o nezahvalnosti otadžbine kojoj je podario 28.000 instant diplomaca. 

Šta reći o pomenutom filmu, sem pogledati ga. Toliko opisanih prevara na jednom mestu, u filmu dužem od jednog sata! A u najkraćem – matična kuća Megatrenda, čiji je beogradski Megatrend filijala, nije u Velikoj Britaniji upisana u registru prosvetnih ustanova, več u registru kompanija – privrednih društava, kako bi se ovde reklo. A da značenje toga još bliže ilustrujem, reći ću samo ovo: kada sam ja početkom devedesetih godina osnovao u Londonu svoju privatnu firmu, upitao sam svog auditora kojim privrednim delatnostima imam pravo da se bavim, odgovorio mi je – Svim delatnostima, sem droge, naoružanja i prostitucije. Tako je to i danas tamo. I Mića se dosetio – baviće se produkcijom visoko školskih kadrova! Ne tamo, jer bi tamo za to trebao da bude upisan u  registar prosvetnih ustanova a ne prvrednih društava, več ovde kod nas, u Srbiji. 

Mića Jovanović nije pojava od juče, koja se eto nenadano otkrilla. O tome sam i ja pisao, prvi put u tekstu pod naslovom Megatrend, još u junu 2014. godine, www.opancar.com pretraživač pod Megatrend: 

  • “Sve je počelo pre neki dan kad je Ministar prosvete, Srđan Verbić, saopštio da je proverom utvrđeno da rektor beogradskog Megatrend univerziteta, Mića Jovanović, nije doktorirao na čuvenom londonskom fakultetu LSE – London School of Economic, jer kako im je od strane tog fakulteta saopšteno, traga o njegovoj doktorskoj disertaciji tamo nema! Na kraju saopštenja, Ministar je izneo stav da Mića Jovanović, ne sme da bude rektor univerziteta, pa ga je pozvao da podnese ostavku ili da objasni svoj slučaj.” I dalje:
  • “… na scenu su stupili politički komentatori novijeg doba sa zavidnim stažom u tom poslu, neki čak i dužim od dve godine, koji su opravdano ukazivali da je u pitanju pokušaj tajkuna i ostalih nenarodnih elemenata da umanje značaj Premijerove posete Nemačkoj a time i naš put u Evropsku uniju, što je njihova, za razliku od opozicije, davnašnja težnja, zatim, da oni time pokušavaju da spreče najavljene promene u policiji, koje je novi ministar policije upravo započeo, a to sve zbog toga što je eto on, sasvim slučajno, doktorirao baš na tom univerzitetu, gde mu je mentor, opet sasvim slučajno, bio rektor Mića Jovanović, lično”. 
Da Vas podsetimo:  Obilaznicu oko Beograda imaćemo do 2021

I ništa se od tada nije desilo – Ministar Verbić je otišao, Nebojša Stefanović ostao na funkciji Ministra policije, sa sve svojim doktoratom, a Megatrend je u međuvremenu podario ovoj zemlji 28.000 in-validnih stručnjaka (od engleske reči invalid – nevažeći, invalidni), koji važe samo u ovoj zemlji. Oni su najodaniji čuvari ovog režima, jer čuvajući ovu vlast, oni čuvaju sebe. Pozauzimali su sve važnije funkcije u vlasti i institucijama države. Oni koji su diplomirali na redovnim univerzitetima pored njih nemaju realne šanse čak ni za zaposlenje, pa masovno napuštaju zemlju, tako da nedostatak pravih stručnjaka već postaje problem, a vlast tu situaciju prikazuju kao svoj uspeh u konstantnom smanjivanju broja nezaposlenih.

Po meni, to je najveći kriminal koji se desio u ovoj zemlji – veći od svih ostalih, jer zavladao je polusvet i uništio sistem vrednosti, što je proces koji se u jednoj zemlji godinama stvara.

A Mića ljut, prodaje firmu i beži iz zemlje. Meni to liči na već viđeno – paljenje dokumentacije po svrgavanju Miloševića, jer zamislite koji bi to cunami nastao kad bi se jednog dana u postupku lustracije objavila imena ovih 28.000 stručnjaka.  

Dragiša Čolić

2 KOMENTARA

    • E, pa nece Srbija tako lako postati pravna drzava. Zato je i usvojena nakaradna Bolonjska deklaracija, a zatim kao pecurke nikli brojni privatni fakulteti koji punom parom proizvode magistre i doktore nauka- buducu „elitu“ koju stite „najbolji student prava“ i premijer (ka). To je bilo svima jasno kada je vecina ministara pocev od premijerke Vlade Republike Srbije pocela da brani ministra Stefanovica i Malog Sinisu. Naravno, o tom problemu nikada nije govorila ni Zorana Mihajlovic, ministarka i profesorka na Megatrendu. Sasvim je jasno zbog cega. Ona najbolje zna kako funkcionise Megatrend.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime