Više se ulagalo u rejting pojedinih političara, nego u zdravstvo

0
71

Pulmolog Dejan Žujović izjavio je da 18 odsto građana Srbije ne može da ostvari svoja prava iz zdravstvene zaštite zbog nedostatka novca.

Žujović je agenciji Beta kazao da je to najviši procenat u Evropi, u kojoj je prosek dva odsto. Naglasio je da se proteklih godina više ulagalo u rejting pojedinih političara nego u zdravstvo.

“Čudno je da u zemlji, čija se elita diči besplatnom zdravstvenom zaštitom, imate ogroman broj građana koji nisu mogli da ostvare svoje potrebe u tom sistemu iz materijalnih razloga”, rekao je on.

Po njegovim rečima, očekivani životni vek u Srbiji je bio značajno niži tokom 2020. u odnosu na 2019. godinu.

“Ako posmatramo uzroke smrti tokom 2020, a to su poslednji dostupni podaci, iza bolesti sistema krvotoka (47,3 odsto) i tumora (18,3 odsto), po prvi put su se našli preminuli usled kovid-19 infekcije, sa 8,9 odsto, u značajno većem procentu nego oboleli od dijabetesa ili oboljenja pluća. Da li onda izgradnja tri kovid bolnice ukazuje da kvalitetnije lečimo obolele od kovida”, zapitao je Žujović.

Smatra da su zdravstveni radnici najmanje krivi za porast broja umrlih.

“Tokom 2020. godine imali smo višak smrtnosti od 15.000 lica, naspram proseka iz perioda 2016-2019, i taj parametar je te godine zabeležio skok od 14,7 odsto. Napravili smo bolnice, kupili respiratore koji sada hvataju prašinu po skladištima, kupili skupe antivirusne lekove, ali sistem je negde, izgleda, omanuo. To su morali da budu epidemiološki rad na terenu i precizno donošenje i praćenje mera. Ali nije imao ko. Krizni štab je podbacio”, ocenio je doktor.

Istakao je da se više ulagalo u rejting pojedinih političara, nego u zdravstvo.

Da Vas podsetimo:  Kako da ne pomogne Srbima!? Sestra četvrt veka traži brata - ruskog junaka sa Košara

“Od konferencije za štampu s najsmešnijim virusom i po kojom čašicom rakije brzo smo došli do stihijske kupovine skupih aparata, bez dobre procene koliko su nam neophodni. Bitno je bilo da ih ima više nego u vreme prošlih, iako nije imao ko da radi na njima, jer se anesteziolozi ne prave na Megatrendu, ili u Sava centru. Mi možemo rukovodioca preko noći da napravimo akademskim građaninom, ali stručnjaka moramo da pravimo godinama”, kazao je Žujović.

Foto: Pixabay

https://bizlife.rs/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime