Vučić naredio: 8 000 kamera da špijunira svaki korak građana u Beogradu

0
848

Da li imate osećaj da vas neko posmatra? To pitanje je danas postavljeno u jutarnjem programu televizije Nova S “Probudi se”, a odgovor se krije u činjenicama da je u proteklih godinu dana u Beogradu postavljeno više od 1.000 kamera koje su deo masovnog biometrijslog nadzora. U planu je da se postavi 8.000 takvih uređaja.

Tim povodom ekipa televizije Nova S obišla je Share fondaciju koja 25. februara organizuje onlajn događaj na kojem će građani moći da se informišu o svemu što takvi sitemi biometrijskog nadzora sa sobom donosi. Događaj je zakazan za 19 časova, a moguće ga je pratiti preko Fejsbuka i Youtube kanala.

Filip Milošević iz Share Fondacije napomenuo je da MUP tvrdi kako će se taj sistem koristiti u borbi protiv kriminala. On kao problem primećuje da nije svaka tehnologija nužno dobra i potrebna. Podseća da se MUP prvo hvalio time da se uvode kamere i nadzor, ali da je, kada je počelo negodovanje, prestalo o tome javno da se priča.

“Moramo da se interesujemo za ovakve stvari koje su jako bitne. Moramo da se bavimo time, da se bunimo i nadziremo ovakve procese”, poručuje Milošević i dodaje da u suprotnom Srbija ide ka istočnjačkim totalitarnim društvima, a ne ka demokratskim zemljama kakva teži da bude.

On konstatuje da je biometijski nadzor potencijalno opasan, jer nije reč o nečemu na šta su građani pristali.

“Mi stižemo u položaj da ne možemo da izađemo na ulicu, a da ne budemo identifikovani i da se ne zna gde se krećemo”, konstatuje predstavnik Share Fondacije.

Izvor: Slavija-info

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime