Prvo napadnu i ispljuju, a onda preuzmu ideju

1
481

Svi osnovci od prvog do četvrtog razreda u Beogradu imaće od sledeće školske godine besplatne tablete i digitalne udžbenike, a najsiromašniji đaci dobiće i besplatan internet. To će im obezbediti Grad Beograd – saopštio je zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić, preneli su mediji. Ovim se ponovo pokrenula priča o tome kako režim Aleksandra Vučića besramno preuzima ideje koje predlaže opozicija, nakon što ih prethodno napadne i ispljuje.

– Kada vi svoj deci date besplatne udžbenike, jer ogroman broj roditelja je ugrožen 1. septembra kada treba da im kupi jakne, cipele, patike… Ako neka deca u Švedskoj imaju to, ako deca u Engleskoj imaju to, ako deca u pola Evrope imaju, a što naša deca to da nemaju – upitao je Dragan Đilas, lider Stranke slobode i pravde, 2018. godine.

Đilas je tada podsetio da su besplatni udžbenici za sve osnovce u Beogradu 2012. godine koštali grad 410 miliona dinara, baš koliko bi koštao jarbol koji Vesić i Vučić nameravaju da postave. U vreme dok je bio gradonačelnik Beograda, besplatni udžbenici su bili praksa. On je dodao da su udžbenici kupovani jednom u tri godine, te kako je to bio mali izdatak za grad, oko pola odsto od ukupnog gradskog budžeta.

Aleksandar Vučić FOTO: printscreen

Naravno, Vučićev režim je ismejao ideju besplatnih udžbenika, a sam Vučić je besramno izjavio kako su udžbenici u Srbiji najjeftiniji.

– Pokažite mi u kojoj to zemlji ima da se kupe za 8.000 dinara knjige za školu? U kojoj to zemlji ima, nema ni u jednoj. Nađite mi i duplo skuplje, pa nećete naći – izjavio je i optužio građane da se na sve žale.

Međutim, ispostaviće se da i u regionu i u Evropi postoje zemlje u kojima đaci dobijaju knjige ili ih koriste besplatno.

Da Vas podsetimo:  Zapošljavanje stranaca u Srbiji je sečivo pod grlom domaće radne snage

Ideju o besplatnim užbenicima nedavno je ponovo aktuelizovala i Marinika Tepić, potpredsednica SSP, gostujući na RTS u emisiji “Reč na reč”.

– Mogu da se obezbede besplatni udžbenici za sve učenike osnovnih i srednijih škola, plus i besplatan ručak, to bi iznelo 150 miliona evra, što je manje od onoga što je namenjeno za izgradnju Nacionalnog stadiona. Mi danas imamo kilograme knjiga, imamo internet, a “proizvodimo” funkcionalno nepismenu decu – istakla je Tepić i navela:

Marinika Tepić i Biljana Pantić Pilja FOTO: Printscreen

– Najveća žrtva su deca i roditelji. Deca su izgubila dostojanstvo, dok roditelji moraju da biraju između dva deteta koja će slati na dalje školovanje, jer nemaju dovoljno novca. To mora da se promeni. Neko je smislio da proizvodi toliku količinu knjiga, kako bi dobijali profit.

Na reči Tepićeve agresivno je reagovala naprednjačka perjanica, Biljana Pantić Pilja, uobičajenim naprednjačkim vokabularom, rekavši na kraju da će vlast ipak pokušati da realizuje ovaj projekat.

Aleksandar Kavčić FOTO: Printscreen/Al Jazeera Balkans

Treba naglasiti, da ova najava Gorana Vesića dolazi nakon ideje profesora Aleksandra Kavčića o besplatnim udžbenicima za sve osnovce u Srbiji, koji polazi od toga da je osnovno obrazovanje u Srbiji obavezno i besplatno, te da udžbenici u takvom sistemu moraju da budu besplatni. Kavčić je postavio i sajt na kome osnovci već mogu skidati besplatne udžbenike.

Izvor: Otvoreno

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime