Zbog ovakvih prizora na ulicama Novosađane je sramota

1
965

Uklanjanje grafita plaća se iz gradskog budžeta, a nadležni tvrde da im je veoma teško da pronadju počinioce.

Grafiti koji se ubedljivo najčešće pojavljuju i potrebno ih je uklanjati sa fasada u Novom Sadu su kukasti krstovi, izjavio je predstavnik Javnog komunalnog preduzeća Gradsko zelenilo Ivan Nožinić.

– To je zaista poražavajuće da se dogadja u gradu koji je pretrpeo velike žrtve upravo od strane fašista, posebno u zloglasnoj Novosadskoj raciji 1942. godine – rekao je Nožinić za novosadski informativni portal 021 (021.rs).

Naveo je da je u poslednje vreme povećan broj grafita usmerenih protiv Roma, a prvi put u većem broju pojavili su se i antiruski grafiti mržnje.

Gradsko zelenilo u svom sastavu ima i “antigrafiti jedinicu”, koja mesečno izlazi na teren izmedju 40 i 50 puta zbog grafita mržnje na fasadama zgrada u Novom Sadu.

Ta jedinica reaguje po nalogu komunalne policije i na terenu prekrečava grafite.

Kako navodi 021, bilo je i grafita uperenih protiv novinara, političara, migranata, izbeglica, Roma, muslimana, a jedinica je na terenu uklanjala i grafite političke organizacije Treća Srbija i ispostavila račun stranci, u iznosu od 135.601 dinara.

Uklanjanje grafita plaća se iz gradskog budžeta, a nadležni tvrde da im je veoma teško da pronadju počinioce.

 Gradsko zelenilo poziva gradjane da, ukoliko primete natpise koji pozivaju na mržnju, takve slučajeve prijave isključivo Komunalnoj inspekciji – kazao je Nožinić.

www.dnevno.rs

 

1 KOMENTAR

  1. Nekulturno je ispisivanje grafita po fasadama.Zar i petokraka nije ista kao i kukastri krst,čist teroristički simbol.Iza tog znaka je isto kao iza kukastog krsta vršeno masovno streljanje nevinih po Srbiji.Ne razumem iz kog se razloga to prikriva.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime