Deset upozoravajućih znakova loše cirkulacije

0
1867

Krv koja teče našim venama je odgovorna za snabdevanje mozga i drugih organa u telu hranljivim materijama  kiseonikom. Ukoliko imate probleme sa cirkulacijom, to može ozbiljno uticati na funkcionisanje vaših organa.

rgetbcdfwefd-640x401Najčešći uzroci loše cirkulacije su arteroskleroza i bolest perifernih arterija, ali ona takođe može biti rezultat i preteranog konzumiranja alkohola, poremećaja u ishrani, pušenja i trudnoće.

Ukoliko primetite neke od ovih znakova, definišite uzrok loše cirkulacije i odmah započnite tretman uz obavezno konsultovanje sa vašim lekarom. Ovo je opasno stanje koje može prouzrokovati šlog, infarkt, pa čak i smrt.

  1. Utrnule šake i stopala

Utrnutost nekih delova tela, naročito ekstremiteta, može biti znak loše cirkulacije.

Utrnulost se takođe može javiti kao rezultat konstantnog pritiska na ekstremitete, kompresije nerava, boravljenja na hladnom mestu, nedostatka magnezijuma ili vitamina B12, kao i znak da patite od dijabetesa, nedovoljne aktivnosti štitne žlezde i multiple skleroze.

  1. Otok donjih ekstremiteta

Oticanje stopala može biti rezultat unosa velike količine soli, gojaznosti, predmenstrualnog sindroma, trudnoće ili dugotrajnog stajanja ili sedenja u istom položaju . Ukoliko vam stopala otiču već duže vreme, to može biti rezultat loše cirkulacije.

Kako bubrezi nisu u mogućnosti da zadrže tečnost u krvnim sudovima zbog lošeg protoka krvi, ona se skladišti u tkivima koja ih okružuju, što prouzrokuje oticanje. Ukoliko imate ovaj problem, podignite noge preko visine srca. Čim vam proradi cirkulacija, otok će vam splasnuti. Ako patite od ovog problema već duže vreme, obratite se lekaru.

  1. Konstantan umor i iscrpljenost

Neadekvatna cirkulacija krvi može dovesti do iregularnog funkcionisanja organa, pa čak i mišića, jer nisu dovoljno snabdeveni hranljivim materijama i kiseonikom u tom slučaju.

Brz gubitak daha, bolovi u mišićima i nedostatak kondicije se takođe često javljaju uporedo sa ovim simptomima.

Da Vas podsetimo:  Ova namirnica puna vitamina OTKLANJA MIGRENU za čas i čuva vaše zdravlje

Iscrpljenost takođe može biti rezultat  prekomernog unosa kofeina, alkohola, nezdrave ishrane, loših navika, depresije, anksioznosti, stresa i žalosti.

  1. Hladne šake i stopala

Dobra cirkulacija je zaslužna za održavanje ujednačene telesne temperature, stoga je jedan od znakova da imate problema sa cirkulacijom upravo neizjednačena telesna temperatura. To se dešava zato što krv ne može do dospe do najdaljih tačaka na telu, odnosno šaka i stopala.

U ovom slučaju, trljajte pogođene tačke dok ne pospešite dotok krvi na tim mestima.

Još neki uzroci hladnih šaka i stopala mogu biti nedovoljno aktivna štitna žlezda, periferna neuropatija i Rejnodov sindrom, te je preporučljivo da u ovom slučaju posetite lekara.

  1. Proširene vene

Proširene vene mogu biti rezultat loše cirkulacije jer nepravilno cirkulisanje može prouzrokovati pritisak pod kojim se vene uvrću, otiču i postaju vidljive.

Drugi faktori proširenih vena mogu biti gojaznost, naslednost, hormonalne promene, konstipacija i dug, svakodnevan vremenski period proveden u stajaćem položaju.

Ukoliko imate ovaj problem, obavezno nosite kompresorne čarape koje pospešuju protok krvi i obratite se vašem lekaru za adekvatnu terapiju.

  1. Slab imuni sistem i sporo zaceljivanje

Nepravilna cirkulacija utiče na imuni sistem jer ne raspoređuje na vreme vitamine i minerale koji su potrebni telu da bi se odbranilo od infekcija. Na ovaj način je pogođena sposobnost tela da se odbrani od bakterija, ali i da zaceli rane, ogrebotine i posekotine na površini kože.

Da biste poboljšali vašu cirkulaciju, uvedite redovnu fizičku aktivnost u vašu dnevnu rutinu.

  1. Erektilna disfunkcija

Ukoliko je ometen dotok krvi u reproduktivne organe, što dovodi do erektilne disfunkcije.

Ovaj problem je direktno povezan sa arterosklerozom, stoga ukoliko patite od ovog problema, konsultujte se sa lekarom kako biste procenili rizik od kardiovaskularnih bolesti.

  1. Iznenadan gubitak kose
Da Vas podsetimo:  Pica-burek

Kada vaša koža na glavi ne primi potrebne hranljive materije u adekvatno vreme, vlasi kose postaju tanje i isušuju se, te nakon toga opadaju.

U ovom slučaju je preporučljivo da masirate kožu na glavi sa uljem za kosu kako bi pospešili cirkulaciju krvi u tom delu.

Lomljivi nokti i suva koža takođe mogu biti simptom loše cirkulacije zbog nedostatka hranljivih materija.

Gubitak kose takođe može biti i rezultat stresa, starenja, genetskih faktora, pušenja, poremećaja štitne žlezde, hroničnih bolesti ili deficita gvožđa.

  1. Zatezanje ili pritisak u grudima

Ukoliko je dotok krvi do srca neadekvatan, srce ne može funkcionisati kako treba. Ovaj problem se u medicini naziva angina ili angina pektoris. Bolovi u grudima takođe mogu biti simptom arteroskleroze u srčanim arterijama.

Drugi uzroci bolova u grudima mogu biti gorušica, grčenje mišića, infekcija gornjeg respiratornog trakta, loša probava i čir u želucu.

Ukoliko patite od bolova u grudima, obavezno posetite doktora kako biste sprečili potencijalno fatalan zdravstveni problem.

  1. Obezbojenje kože ili cijanoza

Cijanoza je obezbojenje kože usled niskog nivoa kiseonika ili nepravilne cirkulacije krvi. Boja kože u ovom slučaju može varirati od jarko crvene do tamno crvene, do modre u predelima oko očiju, usana i desni. Čak i prsti na nogama i na rukama mogu izgledati ugruvano.

Kada se ovakva diskoloracija pojavi na koži bebe, to može biti znak kongenitalne srčane bolesti. U tom slučaju što pre potražite savet lekara.

Kako pospešiti cirkulaciju:

Redovna fizička aktivnost
Kontrolisanje stresa
Masaža uljem (u pola šolje maslinovog ulja ubacite nekoliko kapi esencijalnog ulja ruzmarina)
Kontrastna hidroterapija – tretman hladnom i toplom vodom
Ispravite se kada sedite ili hodate
Zamenite kafu zelenim čajem
Umereno konzumirajte alkohol ili ga ne konzumirajte uopšte
Prestanite da pušite i izbegavajte da boravite u zadimljenim prostorijama
Obogatite ishranu semenkama, crnim i kajenskim biberom, orašastim plodovima, belim i crnim lukom i đumbirom
Investirajte u kvalitetnu obuću, jer je ona ključna za dobru cirkulaciju nogu

www.webtribune.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime