Godinu dana od Vučićeve pridike – u Nišu sve isto, ako ne i gore

0
1003

Ravno godinu dana je prošlo od kada je tada premijer, a danas ppredsednik Aleksandar Vučić na današnji dan držao pridiku aktuelnom gradonačelniku Darku Bulatoviću o lošem sistemu funkcionisanju grada što je „Građanin“ emitovao i do sada je na društvenoj mreži You tube imalo preko 288.000 pregleda.

Vučić je tada posetio međudržavni sastanak između Srbije i Albanije u Oficirskom domu u Nišu.

On je tada obećao novi autobus Nišu, poklon Beograda što je i jedina ispunjena tačka u njegovoj tadašnjoj poseti. Obećao je i nekih pet miliona evra, mada je nejasno da li je to u okviru otvorenih preduzeća investitorima da dobiju za radnike ili nešto drugo… U svakom slučaju tražio je „zdrav sistem“. Pod zdravim sistemom je verovatno mislio na atmosferu u državnoj upravi misleći na nagomilanu birokratiju, navverovatnije kao što je to u Beogradu (za koji mnogi kažu da je druga država od ostatka Srbije).

Sve što je Beograd kupio, uzećemo od Beograda i daćemo Nišu. Evo vam nov autobus, 140.000 evra Nišu, pet miliona ćemo da vam damo, ali čoveče, napravite zdrav sistem. Nemojte da lažete građane, recite ljudima šta ima, šta nema! Koga izdržavate, koga izdržavate, koga bre, 50 miliona evra nema deficit Srbije – rekao je 14. oktobra prošle godine predsednik Srbije.

Od tog vremena do danas navodno je snižena stopa nezaposlenosti jer je tada bilo 30.000 nezaposlenih, a danas je nešto preko 28.000, ali tu bi trebalo račuati ogroman broj ljudi koji se ne prijavljuje Nacionalnoj službi za zapošljavanje te se tako računaju kao skinuti sa spiska nezaposlenih odnosno da su našli posao. Veliki broj porodica se iselio iz Niša, Nišlije primaju 13 odsto manji lični dohodak od republičkog proseka (i to samo stalno zaposleni).

Da Vas podsetimo:  Paraćinska pijaca kao Termopilski klanac

Prosek plate u privatnim firmama je od 22.000 do 30.000 dinara. „Zdrav sistem“, pre svega u privredi, očigledno nije zaživeo u Nišu za proteklih godinu dana. Velika većina naroda se otima za državni posao jer je privreda u totalnom čabru pa je državna platica najsigurnija. Sloboda medija ne postoji što se vidi po poslednjim konkursima gde su režimske ćate dobile najviše para da hvale obećanja i hvalospeve lokalnih i državnih političara. Niš i dalje značajno zavisi od prestonice…

piše: Marko Smiljković, novinar

gradjanin.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime