Hoće li SNS huligani biti kažnjeni zbog narušavanja reda i mira?

0
512
V. Đukanović pali baklje na krovu / Foto: Printscreen

Prethodnih dana bili smo svedoci da zakoni u Srbiji očigledno ne važe za sve jednako! Dok se najavljuju kazne od 150.000 dinara za sve one koji su prisustvovali protestu ispred Narodne skupštine koji je organizovala opozicija na čelu sa Savezom za Srbiju, sa druge strane pripadnici Srpske napredne stranke na čelu sa huliganima mogu da rade u Srbiji šta god hoće – da pale baklje usred policijskog časa, ometaju javni red i mir i da, uprkos Zakonu o javnom redu i miru, prolaze nekažnjeno!

Nakon aplauza zdravstvenim radnicima Srbije u 20 sati, pet minuta posle u gradovima širom Srbije građani lupanjem u šerpe, pištaljkama i petardama, izražavaju nezadovoljstvo prema trenutnom režimu u akciji „Bukom protiv diktature“. Od pre nekoliko dana u 20.30 sati počeli su da se oglašavaju i oni koji žele da pruže podršku vlastima Srbije.

Međutim, to izražavanje podrške vlastima pretvorilo se u bahato paljenje baklji, i to u vreme policijskog časa, vatromet, kao i postavljanje ogromnih zvučnika na pojedine krovove zgrada (i terase stanova), što prilično narušava javni red i mir, na koji su se policiji žalili stanari.

Ali, odgovor koji su dobili bio je da oni „nisu nadležni“. Međutim, ko je onda nadležan, s obzirom na Zakon o javnom redu i miru, kao i kršenje člana 17 ovog zakona?

– Ko paljenjem pirotehničkih proizvoda narušava javni red i mir ili ugrožava sigurnost građana – kazniće se novačnom kaznom od 50.000 do 100.000 dinara ili radom u javnom interesu od 40 do 120 časova. Ko pucanjem iz vatrenog ili drugog oružja ili imitacije oružja narušava javni red i mir ili ugrožava sigurnost građana – kazniće se novčanom kaznom od 100.000 do 150.000 dinara ili kaznom zatvora od 30 do 60 dana. Ko prekršaj iz st. 1. i 2. ovog člana izvrši u grupi od tri i više lica – kazniće se kaznom zatvora od 30 do 60 dana – piše u članu 17 ovog Zakona.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime