O čemu se ćutalo u zapadnim medijima (274)

0
1069
Džejms Perdju /Foto: wikimedia.org

„ODBRANA“ ZA AGRESIJU

Promovišući u subotu u Sarajevu, na konferenciji za novinare, američku pomoć vojsci hrvatsko-muslimanske federacije, specijalni američki izaslanik za vojnu stabilizaciju Džems Perdju je, na indirektan način, pojačao verovanje da se sprema agresija federalne vojske na Republiku Srpsku, o čemu je je pre nekoliko dana govorio i general-major Pero Člić načlnik Generalšaba Vojske Republike Srpske.

Perdju je istakao da je američo ministarstvo odbrane odobrilo federaciji 116 haubica, 21 teši transporter i finansiranj nabavke i druge opreme.

On je tom prilikom rekao da se nova strategija vojnih snaga federacije zasniva na korišćenju isturene odbrane, koja podrazumeva razmeštaj profesionalnih jedinica na isturenim položajima, kontranapade i brzu mobilizaciju. Snage za reakciju biće sposobne da odgovore brzo u slučaju napada na federaciju, rekao je Perdju.

Kompletna strategija je, i za neupućene, potpuno jasna: potrebno je samo stvoriti povod. Sve češća zloupotrebaslobode kretanja muslimana i Hrvata na teritoriji RS jedan je od najjačih „aduta“ federalnim partnerima, posebno muslimanima, da, optužujući Srbe što navodno ne poštuju tu odredbu Dejtonskog sporazuma, stvore povod za agresiju.

Podrška iz SAD samo je razlog više za opravdanu ocenu Vrhovnog saveta odbrane RS da je bezbednosna situacija u okruženju nepovoljna.

Mape u muslimanskim listovima, po kojima RS treba svesti na jedva 15 procenata, govore o kakvim se namerama radi i da se do ispunjenja tih želja namerava doći strategijom koju je bez uvijanja „overila“ američka administracija.

(Večernje novosti, 11.5.1997.)

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime