„Obe zemlje“ Federike Mogerini

0
634

Dvanaest je važnih postignuća u 2015. koje će visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini „poneti sa sobom u 2016.“ Među njima su i sporazumi postignuti između Srbije i Kosova – navodi ona u svom blogu sa naslovom „Dvanaest stvari koje ćemo poneti sa sobom u 2016.“ 

mOGERINI
Federika Mogerini

„2015. je godina kada su Srbija i Kosovo potpisali najveći broj sporazuma, potpomognuti Evropskom unijom. Pregovori su dobili novi ritam: oni će i dalje biti teški, ali su obe zemlje preduzele odlučne i istorijske korake ka evropskim integracijama. Otvorili smo prvo poglavlje u pregovorima o pristupanju Srbije, a Kosovo je potpisalo Sporazum o pridruživanju. To je bio veliki uspeh za Balkan, i za sve Evropljane,“ navodi ona u svom blogu.

Pored sporazuma Kosova i Srbije, među postignućima su i odnos EU prema pitanjima nuklearnog programa i Irana, izbegličke krize, terorizma, klimatskih promena, odnos sa Libijom, Sirijom, Južnom Afrikom, Kubom i Latinskom Amerikom, „istočnim partnerima“, Izraelom i Azijom.

Tri ključna sporazuma i dalje nisu sprovedena

U toku 2015. postignuti su ključni sporazumi između Beograda i Prištine, među kojima – sporazum o integraciji pripadnika civilne zaštite u kosovski sistem, sporazum o pravosuđu – integraciji srpskih sudija i tužioca u kosovski pravosudni sistem, te sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština. Međutim, nijedan od ovih sporazuma nije u potpunosti sproveden, dok se dve strane – Beograd i Priština, međusobno optužuju zbog nesprovođenja.

Uz višemesečno odstupanje od datuma u sporazumu o civilnoj zaštiti, njeni pripadnici i dalje nisu integrisani u kosovski sistem. Krajem 2015. godine kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri je optužila Srbiju da je prekršila Briselski sporazum, sprečivši pripadnike civilne zaštite da potpišu ugovore o radu, da bi zatim usledila kontraoptužba iz Beograda. Srpska strana tvrdi da je Tahiri više puta samooinicijativno pomerala datum integracije 378 ovih pripadnika, te da poučena ranijim iskustvima, neće prihvatiti da 16 pripadnika bude integrisano u „institucije ograničenog trajanja“.

Da Vas podsetimo:  Da li će i Nemačka povući ručnu?

Kosovske institucije su prethodno sporazum o ZSO privremeno suspendovale, a u iščekivanju odluke Ustavnog suda Kosova o ustavnosti ovog sporazuma, za koji je ovaj sud odlučio da nije u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova, navodeći i da će ZSO biti formirana u skladu sa sporazumom.

Kada je u pitanju sporazum o pravosuđu, takođe, uz višemesečna zakašnjenja sporazum nije u potpunosti sproveden, te tako nisu još uvek integrisane sve srpske sudije i tužioci, kao ni pomoćno osoblje, a čitav proces se odvija daleko od očiju javnosti.

KoSSev

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime