Otvoreno pismo novinara i urednika RTV-a

0
550

rtvNovinari i urednici Radio-televizije Vojvodine saopštili su da su zabrinuti da bi nagle i nejasno obrazložene kadrovske promene u RTV-u mogle da naruše teško stečen ugled pokrajinskog javnog servisa i poverenje građana. U otvorenom pismu više od 40 novinara i urednika RTV-a, koje je usledilo nakon smene direktora programa Slobodana Arežine, ukazuje se da je posvećenim i predanim timskim radom zasnovanom na principima profesionalnog i objektivnog informisanja, tokom proteklih godina podignut kvalitet programa pokrajinskog javnog servisa.

U tom pogledu posebno su istakli emisije Pravi ugao, Radar, Dokument, Pres i ja, U nedostatku dokaza, Prostor i ja, Dnevnik u pet, Razglednice, Jutarnji program Dobro jutro, Vojvodino i Alarm radijskog dvojca Daška Milinovića i Mladena Urdarevića, ali i humoristične emisije Državni posao i Dnevnjak, koje beleže veliku gledanost i u regionu.

Takođe, navode i brojne prenose sportskih događaja u produkciji RTV-a, bogat obrazovni i dečji program, kao i činjenicu da je prvi put nakon više od 15 godina u produkciji RTV-a snimljena visokobudžetna serija Vere i zavere prema romanu Aleksandra Tišme.

U pismu se ocenjuje da shodno tim rezultatima, RTV prema kvalitetu programa poslednjih nekoliko godina ostvaruje funkciju javnog servisa, što potvrđuju i mnoge nagrade i priznanja za profesionalno i objektivno izveštavanje i dobre ocene međunarodnih posmatrača za nepristrasno izveštavanje u predizbornom periodu.

„Stoga, smatramo neobičnim to da Upravni odbor odluku o smeni direktora programa donosi neposredno nakon održavanja izbora na svim nivoima i nepunih godinu dana nakon sprovođenja javnog konkursa na kom je novo rukovodstvo izabrano na četvorogodišnji mandat. U takvim okolnostima, iznenadne kadrovske promene mogu da naruše poverenje građana u javni servis koji bi trebalo da služi javnom interesu i postavlja standarde profesionalnog izveštavanja“ kaže se u pismu novinara i urednika RTV-a.

Sama gledanost, nastavljaju novinari i urednici, ne bi trebalo da bude kriterijum za javni servis, jer mu konkurencija nisu komercijalne televizijske kuće. Uloga javnog servisa je, kako se objašnjva, da obrazuje, zabavlja i informiše, u skladu s najvišim estetskim i profesionalnim standardima, a ne da podilazi ukusu.

Da Vas podsetimo:  „Ovo što radi RTS je direktno podrivanje države i rad protiv naroda, i kršenje Zakona o javnim servisima“

„Ne baveći se kadrovskim rešenjima, već odbranom principa i rezultata našeg rada, želimo da sačuvamo atmosferu u kojoj ćemo moći da nastavimo da radimo oslobođeni političkih pritisaka. Jedino tako će RTV moći profesionalno i odgovorno da nastavi da obavlja ulogu prokrajinskog javnog servisa“, zajključuje se u pismu.

Pismo su potpisali: Aleksandar Reljić, Marina Fratucan, Klara Kranjc, Tanja Jordović, Vanja Đurić, Sanja Kljajić, Milica Kravić, Tamara Srijemac, Svetlana Božić Krainčanić, Kristina Šarić, Marija Stokuća, Miroslav Zadrepko, Branka Dragović Savić, Darko Šper, Radoslavka Žigić, Marija Marić, Vesna Spasojević, Jelena Vukmanović, Nevena Bogdanović, Milena Madžgalj, Milena Dragović, Dragan Gmizić, Ivan Ilić, Igor Damjanić, Aristea Stakić, Duško Vujović, Marko Jakovljev, Nebojša Parkić, Nina Banjac, Nina Martinović Armbruster, Sanja Homa, Stojče Stoleski, Nikola Škorić, Dimitrije Banjac, Dejan Ćirjaković, Ljubica Gojgić, Mladen Urdarević, Daško Milinović, Nenad Jovićević, Predrag Novković, Alma Kovčić, Dušan Majkić, Boris Šuman, Maja Živanović, Vladimir Čvorkov i Predrag Ćurčija.

Izvor: RTV

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime