Presuda Karadžiću osveta, a ne pravda

0
579

dodikPredsednk Republike Srpske Milorad Dodik stao je u odbranu haškog optuženika Radovana Karadžića rekavši da on nikada nije naredio da se počini bilo kakav zločin.

Dodik je dodao da se Karadžić samo borio za slobodu Srba u Bosni i Hercegovini.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju zakazao je za 24. mart izricanje presude Karadžiću koji je optužen za ratne zločine u BiH.

Dodik je u izjavi objavljenoj u dnevniku Radio–televizije Republike Srpske (RTRS) ocenio kako je suđenje Karadžiću zapravo „osveta, a ne pravda“ uz konstataciju kako su „ukoliko postoji neka krivica“ za sve što se zbivalo u BiH morali da budu optuženi i prvi hrvatski predsednik Franjo Tuđman i pokojni predsedavajući Predsedništva BiH Alija Izetbegović, prenosi Hina.

„Neko je zaključio da su Srbi ti koji treba da odgovaraju za sve što se zbivalo. Nije bilo odgovornosti drugih, ni Franje Tuđmana ni Alije Izetbegovića ni predstavnika političke elite Hrvata u BiH poput Stjepana Kljujića i ostalih. I zato to nema element pravde nego osvete“, rekao je Dodik.

„Karadžić se u tome našao samo zato što je bio predsednik. Nemoguće je dokazati konkretnu krivicu čoveku koji politički predstavlja jedan narod. Oni su našli tu priču o kolektivnoj odgovornosti koju pripisuju mnogim Srbima i taj koncept se održava“, naglasio je Dodik i dodao da nikada lično nije čuo da je Karadžić naredio počinjenje zločina.

„Nikada nisam čuo Radovana Karadžića da je pokazivao bilo kakvu zločinačku nameru. Njegovo vođenje RS bilo je usmereno ka tome da se očuva srpski narod na ovim prostorima i to je uspelo“, izjavio je Dodik dodajući kako na početku rata Karadžić nije imao stvarni nadzor nad brojnim područjima u BiH u kojima su počinjeni zločini.

Da Vas podsetimo:  NAJVEĆI „ALBANSKI“ JUNAK JE SRBIN! Njihov istoričar priznao istinu: Rodila ga je majka Vojislava

rs.sputniknews.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime