Princeza Nemanjića neobičnog imena i sudbine

0
1763
Foto: Vikipedija

Kralj Milutin bio je, današnjom terminologijom rečeno, „ženskaroš“. Ženio se čak pet puta, a iz jedne od tih bračnih avantura ostala mu je ćerka neobičnog krštenog imena.

Kralj Milutin Nemanjić bio je jedan od najmoćnijih srednjovekovnih srpskih vladara. Tokom njegove skoro četrdesetogodišnje vladavine, proširio je državu do, do tada, neslućenih granica, a važan je bio i međunarodni ugled koji je zemlja počela da uživa. Ipak, u privatnom životu, Milutina bi, današnjom termitologijom mogao da se okarakteriše kao „ženskaroš“. Ženio se čak pet puta i ostavio četvoro dece.

Carica Nemanjić prikazana na fresci u Visokim Dečanima, Foto: Wikipedia

Iz jedne od tih bračnih avantura, Milutinu je ostala ćerka neobičnog krštenog imena – Carica.

Carica Nemanjić (ponegde se navodi i kao Zorica) je bila srpska princeza, ćerka kralja Milutina i njegove treće supruge Jelisavete Arpad.

Iako brak sa Jelisavetom nije dugo potrajao, samo godinu dana, srpskom kralju je iz njega ostala ćerka. Njenu majku, rodom iz Mađarske, Milutin je vratio u domovinu, ali Carica je ostala na njegovom dvoru i odrastala je sa drugom kraljevom decom.

Caricu spominje anonimni hroničar koji je 1308. godine prolazio kroz Srbiju i ostavio podatke o uzrocima građanskog rata između braće Milutina i Dragutina Nemanjića.

Milutin je, prilikom pregovora sa vladarima Zapadne Evrope, nudio Šarlu Valoi brak između njegovog sina Šarla II Alansonskog i svoje ćerke Carice. Ovaj brak trebao je da učvrsti savez između grofa i Milutina uperen protiv vizantijskog cara Andronika II.

Pregovori su vođeni jula 1308. godine i završeni su neuspehom.

Šta je kasnije bilo sa princezom Caricom nije poznato. Negde je moguće pronaći podatke da se udavala dva puta. Prikazana je na freskama u Gračanici i Dečanima.

A.B.

dnevno.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime