Tihi puč u Saboru SPC

0
1514

patrijarh-irinej-tanjug-1Sukob episkopa na Svetom arhijerejskom saboru oko podrške suspendovanim vladikama Georgiju i Filaretu doveli su vrh Srpske pravoslavne crkve u najtežu krizu u poslednjih nekoliko godina. Epilog slučaja očekuje se najkasnije u utorak, kada se na dnevnom redu nađe izjašnjavanje o njihovoj krivici.

Ovo pitanje podelilo je crkvene velikodostojnike u dva tabora, koje neformalno predvode episkop bački Irinej (Bulović) i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Ne sasvim neočekivano, vladika Irinej našao se na čelu grupe koja je stala u odbranu suspendovanih episkopa, za šta ima podršku oko 20 članova Sabora. Oni su, otvoreno kritikujući metode rada crkvenog vrha, pismeno zatražili poništenje sinodskih odluka jer su „nekanonske i neutemeljene“.

Grupa vladika stalih u odbranu suspendovanih episkopa tako je došla u sukob sa mitropolitom Amfilohijem, koji je kao član Sinoda bio inicijator i glavni operativac postupka protiv ovih arhijereja. Za obračun sa vladikama on je imao i podršku patrijarha Irineja, koji i dalje smatra da je Filaretova i Georgijeva smena jedini ispravan potez.

Poslednji događaji u beogradskoj Patrijaršiji komentarišu se kao „tihi puč“ u vrhu Crkve. U sedištu SPC u nedelju je vladalo prividno zatišje. Sabor je imao pauzu, koju su vladike iskoristile za međusobne konsultacije i dogovore.

„Situacija je vrlo neprijatna i veliko je pitanje kakav će biti epilog“, preneo je utiske jedan od vladika. „Episkop bački otvoreno se suprotstavio Sinodu i patrijarhu zbog poslednjih poteza, čime je već otpisanom Georgiju i Filaretu udahnuo novi život. Uspeo je da obezbedi podršku većine vladika, čime je u izuzetno nezgodnu situaciju doveo i samog patrijarha. Već u ponedeljak očekuje se burna rasprava na sednici, sa veoma nezivesnim ishodom“.

Protivnici vladike bačkog u njegovom istupu na Saboru vide pokušaj da poveća svoj ugled u vrhu Crkve. Oni podsećaju na to da procedura u kojoj su smenjeni Filaret i Georgije, episkopu Irineju nije smetala kada je na isti način 2012. godine smenjen episkop srednjoevropski Konstantin. On je braneći „grešne“ vladike praktično blokirao nameru patrijarha da iz episkopata ukloni samovoljne i episkope sa mrljama u biografijama.

Da Vas podsetimo:  Srbiji je potrebna stranka radnika i seljaka

Situaciju dodatno usložnjava i činjenica da niko od članova Sabora ne tvrdi da suspendovane vladike ne treba da odgovaraju, ali se protive načinu na koji se utvrđena njihova kanonska odgovornost.

Nesložni i razjedinjeni u uzavreloj atmosferi vladike dočekuju i veoma važne naredne tačke dnevnog reda. Članovi Sabora raspravljaće, kako se nezvanično govori u Patrijaršiji, o situaciji na Kosovu i Metohiji, u svetlu novih rešenja iz plana predsednika Srbije Tomislava Niklića. Jedna od tema mogla bi da bude i eventualni bliski susret patrijarha Irineja sa papom, o čemu se već duže govori u diplomatskim, ali i crkvenim krugovima.

(novosti)

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime