U Srbiji osnovano prvo udruženje onlajn medija u regionu

0
801

Osamnaest internet portala iz svih delova Srbije, koji se zalažu za afirmaciju slobodnog, nezavisnog i profesionalnog rada onlajn medija i najviše novinarske standarde, osnovalo je u Beogradu Asocijaciju onlajn medija (AOM), prvo udruženje ove vrste u regionu.

2015-06-20_070043

AOM će, kažu predstavnici njenih članica, raditi na razvoju i promociji etičkih standarda izveštavanja na internetu i jačanju uloge onlajn medija u demokratizaciji društva.

Za prvog predsednika Upravnog odbora AOM-a izabran je Predrag Blagojević, glavni i odgovorni urednik Južnih vesti, a za zamenicu predsednika Tanja Maksić iz Balkanske istraživačke mreže BIRN.

Internet se u sve većoj meri doživljava kao gotovo jedini preostali slobodan prostor za razmenu informacija, ideja i mišljenja. Verujemo da je osnivanje ovakvog udruženja neophodno kako bi onlajn mediji koji su privrženi najvišim profesionalnim standardima artikulisali svoje težnje usmerene ka odbrani slobode govora i potpuno i pravovremeno informisanje građana – kaže Blagojević.

Kako je najavljeno, prve aktivnosti AOM-a biće usmerene ka unapređenju etičkih standarda na internetu sa fokusom na zaštitu autorskih prava, pomoć u razumevanju novog pravnog režima koji važi za onlajn medije i povezivanje sa relevantnim regionalnim i međunarodnim akterima.

Asocijacija onlajn medija je otvorena za prijem novih članica.

Članovi Upravnog odbora su Ljiljana Stojanović (JugPress) Tanja Maksić (BIRN), Nedim Sejdinović (Autonomija.info), Perica Gunjić (Cenzolovka) i Predrag Blagojević (Južne vesti).

Za članove Nadzornog odbora izabrani su Milorad Bjeletić (Mingl), Saša Trifunović (Ist Media) i Dušan Jordović (Istinomer).

Osnivači i članice AOM-a su mediji 021.rs, Autonomija.info, BIRN, Cenzolovka, CINS, IST Media, Istinomer, JugMedia, JugPress, Južne vesti, Krik, Media & reform centar Niš, Mingl, Moj Bečej, Njuz.net, Soinfo, ŠumadijaPress i Titulli.com.

S. J.

Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime