Uz novinare na protestima za smenu Gašića i građani

0
798

Drugi protest po redu; Foto: Vanja KeserZašto još nije smenjen ministar odbrane Bratislav Gašić, koji je seksističkim komentarom uvredio novinarku B92, pitanje je koje su uputili novinari na protestima održanim u Nišu, Leskovcu i Vranju, kao i drugim gradovima. Osim medijskih radnika, na protestima i građani.

Na platou ispred niškog Narodnog pozorišta skupilo se oko 150 novinara i ljudi iz medija, a podršku su im pružili i građanski aktivisti, predstavnici civilnog sektora, kao i pisac Dejan Stoiljković.

Podrška je stigla i od predstavnika Udruženja predsednika skupština stanara, koji mesecima protestuju protiv rukovodstva Toplane i Parking servisa.

protest novinari
Podrška stigla i od predstavnika Udruženja stanara; foto: J. V.
Sociolog i jedan od predvodnika protesta stanara u Nišu Đokica Jovanović istakao je da je “ovo prvi put da jedna profesija pokazuje da ima kičmu”.

Naša vlast želi da od novinara napravi pisare. Razumem ljude u medijima koji se plaše da će izgubiti egzistenciju. Ne razumem samo zašto se nazivaju novinarima. Oni su administrativni beležnici, a ne novinari – poručio je Đokica Jovanović.

Uz novinare su bile i njihove buduće kolege, studenti novinarstva. Asistent na Departmanu za novinarstvo Filozofskog fakulteta u Nišu i dugogodišnji novinar Velibor Petković na protest je doveo grupu studenta komunikologije jer, kako kaže „novinarstvo mora da se pokaže i u praksi inače je samo mrtvo slovo na papiru“.

Doveo sam ih da vide koliko je teško u Srbiji isterati stvari. Čak i obećanje premijera ne znači ništa. Ovo im pokazujem i koliko će im biti težak posao – rekao je Petković.

Sa protesta u Nišu poslata je poruka da je čudno kako premijer Aleksandar Vučić nije smenio ministra Gašića ni nakon 35 dana, dok mu je bilo potrebno da kao mantadar formira Vladu za 6 dana.

Da Vas podsetimo:  „Nikada ne hapse one koji crtaju mete“

Na isto su ukazali i novinari na protestima večeras u u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Subotici, Čačku, Boru, Mladenovcu, Lazarevcu, Kikindi, Pančevu i Novom Pazaru.

Podsetimo, premijer Aleksandar Vučić još 7. decembra obećao da će pokrenuti proceduru za Gašićevu smenu, ali on još obavlja ministarske dužnosti.
U Leskovcu podrška opozicije, ali i „posmatrači“

Samo 5 novinara na protestu u Leskovcu

Svega tridesetak ljudi, koji su iz nekih opozicionih stranaka, kao i 5 novinara prisustvovalo je potestu #NovinariNeKleče na Širokoj čaršiji u Leskovcu. U ime svoje profesije protestovali su dopisnik B92, Južnih vesti, Jugmedije, Jugpressa i sajta Sportske strane juga, dok predstavnici lokalnih televizije ovog puta nisu podržali proteste.

Poverenik NUNS-a u Leskovcu Bratislav Ilić rekao je da Srbija više ne može da čeka.

Već decenijama čeklamo da se ispune neka obećanja. Poslednje u nizu je ono koje je premijer dao o smeni ministra Gašića. Nadamo se da neće biti potrebe da se okupimo na protestu i narednog ponedeljka – kaže Ilić.

vranje-novinari-gašicSkup na Širokoj čaršiji u Leskovcu pratila su i fotografisala i 4 mladića koja nisu bila poznata prisutnim novinarima i građanima. Čim su ti „posmatrači“ bili primećeni, otišli su sa mesta događaja.

U Vranju manje novinara nego na prvom skupu

Dvadesetak novinara na skupu u Vranju

Na drugom po redu skupu novinara za smenu ministra Gašića u Vranju večeras dr ispred Skupštine grada okupio se manji broj novinara nego na prvom protestu.

Kolegama se obratio novinar Saša Stojković koji je izrazio žaljenje što je na ovom skupu manji broj novinara.

U Vranju je uvek bilo malo slobodnih ljudi. U ovom teškom času za naš narod i našu otadžbinu, ovakvi skupovi su ono što daje zadnju nadu – rekao je Stojković i dodao je da će novinari i dalje okupljati sa istim zahtevom.

I ovoga puta je u Vranju izostala podrška NVO sektora i građana.

Da Vas podsetimo:  Milan Jovanović: Čudi me da je Simonović još na slobodi

Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime