Vaskrs i pravo građana na slobodu veroispovesti

2
751
Foto: pixabay.com

Mere donete od strane Vlade Republike Srbije, povodom pandemije virusa Covid-19, a koje se tiču ograničenja slobode kretanja, predstavljaju povod za polemiku, od užih krugova pravnika, univerzitetskih profesora, teologa, do običnih građana – vrenika, kojima je usled ograničavanja kretanja, dovedena u pitanje i sloboda ispovedanja vere. Ispovedanje i ispoljavanje vere, jeste osnovno ljudsko pravo svih građana, obličeno u Ustavom zagarantovano pravo na slobodu misli, savesti i veroispovesti (Član 43.)

Pravo na slobodu veroispovesti, uključujući i pravo na ispoljavanje vere, jedno je od najvažnijih ljudskih prava, ujemčenih i međunarodnopravnim aktima. Naime, konstitucionalizacijom međunarodnog prava i opštom tendencijom harmonizacije, ako ne i unifikacije ljudskih prava i osnovnih sloboda, pravo na slobodu misli, savesti i veroispovesti je zagarantovano i Ustavom Republike Srbije.

Iako Ustav Republike Srbije iz 2006. godine, ne poznaje teorijsku konstrukciju prava građana na „moralni integritet“(Right of psycological integrity), koji sublimira osnovna individualna prava svakog građanina, među kojima je i pravo na slobodu misli, savesti i veroispovesti, ono je zagarantovano Ustavom, kao aposlutno pravo. Ono je, takođe i pravo negativnog statusa, što znači da vlast ima obavezu da se uzdrži od svakog vida zadiranja, narušavanja i ograničenja ovog prava, koje nije opravdano, i koje po obimu ne zadovoljava zahteve situacije, in concreto.

Međunarodnopravna zaštita ovog prava, počiva pre svega na Međunarodnom paktu o građanskim i političkim pravima, koji ovo pitanje uređuje u članu 18. i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, koja u članu 9. definiše ovo pravo i postavlja njegove domete. Naime, pravo na slobodu veroispovesti, obuhvata dva pojavna oblika: unutrašnju sferu ove slobode, autonomiju opredeljenja u pogledu religijske ideologije (forum internum) i pravo izražavanja i ispoljavanja pripadništva religiji (forum externum). Unutrašnja sfera, dakle, idejna uobličenost misli vernika je nepovredivo, apsoluno zagarantovano i zaštićeno pravo. Ispoljavanje religijskih uverenja se može, pod pdređenim uslovima, izuzetno, ograničiti. O tome, pod kojim okolnostima se takvo ograničenje može sprovesti, biće reči nešto kasnije.

Da Vas podsetimo:  Posle svih blamova Marko Đurić doživeo da postane ambasador Srbije u Vašingtonu

Članom 202, naš ustavopisac definiše apsolutna prava koja se ne mogu povrediti u vanrednom stanju, među kojima navodi i član 43, pod kojim podrazumeva unutrašnju sferu prava na slobodu misli, savesti i veroispovesti. Najzad, postavlja se ključno pitanje granice unutrašnje i spoljašnje sfere ovog prava. Članom 18. Ustava, propisuje se zabrana države da na bilo koji način, pa i ograničavanjem, zadire u suštinu ujemčenih prava u ovom aktu. Kako učešće na pravoslavnim bogosluženjima (a pre svega na Liturgiji, koja nije obično bogosluženje) nije smo akt manifestacije verovanja, već pre svega, aktivnost od centralnog značaja, srž i suštinska vrednost verujućeg čoveka, pa bi ograničenja od strane vlasti, čak i pod izgovorom zaštite zdravlja građana, na ovom planu, zadirala direktno u suštinu prava na slobodu veroispovesti, što je protivno formulaciji člana 18, stava 2. Ustava. Dakle, učešće na bogosluženjima ulazi u unutrašnju sferu ovog prava, i spada u korpus prava koja se ne mogu uskratiti.

O ograničenjima ljudskih i manjinskih prava izričito govori član 20. Ustava. Shodno tom članu, nadležni državni organi su dužni da pri ograničenju ljudskih i manjinskih prava vode računa o „prirodi i obimu ograničenja, odnosu ograničenja sa svrhom ograničenja i o tome da li postoji način da se svrha ograničenja postigne manjim ograničenjem prava“. Drastičnom zabranom slobode kretanja, koju je donela Vlada Republike Srbije, u kojoj je vernicima posredno potpuno onemogućeno prisustvo bogosluženjima u vreme Vaskršnjih praznika, Vlada je prenebregla ovaj član Ustava, ne propisavši manje restriktivno ograničenje kolektivne dimenzije ovog prava, koje bi eventualno podrazumevalo slobodu okupljanja građana, uz sve propisane mere odstojanja, i na otvorenom prostoru, recimo u portama hramova. Dakle, apsolutno ograničenje bilo kog prava iz Ustavnog kataloga, jeste instrument za kojim država čak ni radi zaštite zdravlja građana, ne bi trebalo da poseže.

Da Vas podsetimo:  Vreme je da političari prestanu da glasove kupuju obećavajući brze pruge i puteve

Zatim, kako je navedeno, sfera manifestovanja prava na slobodu veroispovesti se može ograničiti, i to isključivo zakonom (član 43. stav 4. Ustava), a nikako uredbom Vlade. Kako je rad skupštine, suspendovan, a pojam uredbe sa zakonskom snagom se ne može proširiti na zakon, ovakav vid ogrničenja prava je neprihvatljiv, prema navedenom članu.

Donošenjem mere zabrane kretanja u trajanju od 80 sati jeste ono što sprečava građane da stignu do hramova. Iako država nije izričito zabranila održavanje bogosluženja, ona je na ovaj način, onemogućila građanima da budu deo liturgijskog sabranja, jer Liturgija, sama po sebi podrazumeva i učešće vernika.

Pozivajući se na akte međunarodnog prava, koji su u našem pravnom sistemu, visoko na skali hijerarhije izvora prava, iznad svih zakona, uredbi i podzakonskih akata, navodimo da je pravo na slobodu veroispovesti ugroženo, ako je čovek onemogućen da postupa u skladu sa svojim mislima, savešću, verskim shvatanjima, „javno ili privatno, sam ili u zajednici sa drugima.“ (član 9. Evropske konvencije o ljudskim pravima).

HRISTOS VASKRSE!

(Autor je član Studentskog kluba Pravnog fakulteta)

Milica Ilić
Izvor: nspm.rs

2 KOMENTARA

 1. Odlican clanak Milice Ilic !
  Ipak, dodao bih da je u ovom slucaju pravo na slobodu veroispovesti jednih doslo u
  sukob sa pravom na zivot drugih.

  Tj, da slobodno i nekontrolisano okupljanje prouzrokuje sirenje virusa i time smrtnost medju ljudima.

  Po meni, pravo na zivot je starije od prava na veroispovest.

 2. Mere donete od strane Vlade Republike Srbije, povodom pandemije virusa Covid-19, a koje se tiču ograničenja slobode kretanja, predstavljaju povod za polemiku, od užih krugova pravnika, univerzitetskih profesora, teologa, do običnih građana – vrenika, kojima je usled ograničavanja kretanja, dovedena u pitanje i sloboda ispovedanja vere. Ispovedanje i ispoljavanje vere, jeste osnovno ljudsko pravo svih građana, obličeno u Ustavom zagarantovano pravo na slobodu misli, savesti i veroispovesti (Član 43.)
  -A zasto se vi pravnici i teolozi ne oglasavate svakodnevno povodom krsenja osnovnih ljudskih i verskih prava Srba i nealbanaca u juznoj pokrajini?
  – Valja Ustav Srbije i njima garantuje sva prava kao gradjanima sveta, i to je deo Srbije iako trenutno okupiran.
  Zasto vas ne brine krsenje prava vernika u drugim drzavama?
  Zasto iz Ustava izvlacite samo onaj delic koji trenutno odgovara vama a niste u pravu?
  Koliko god ovog puta da se pozivate na pravo na veru, slobodu misli (to niko nikom ne moze da zabrani ili ogranici dok ta misao ne postane javni stav ili javna rec), pravo na ispovedanje vere, niste u pravu.
  Po tom istom ustavu svaki covek u drzavi Srbiji ima pravo i na zivot a ako je taj zivot ugrozen onda se ogranice neka prava ali se nikako ne suspenduju.
  Policijski cas i vanredno stanje u Srbiji nije suspenzija prava na misao, ispoved vere, slobodu misli, to je bilo neminovno zbog zastite zivota i prava na zivot i zdravlje.
  Sta je vece, pravo na veru ili pravo na ZIVOT?

  Da zavrsim, nemojte vi koji do juce niste postili a mozda uopste ne postite, koji niste procitali bibliju stari i novi zavet i bar desetak poucnih duhovnih knjiga, koji niste isposnici i pricesnici da branite pravo na veru, veroispoved, slobodu misli …..Postoje istinski vernici i oni koji u crkvu odlaze reda radi, za svaki slucaj i to vam kazem izskreno.
  Mnogi ti isti profesori i teolozi su cutali svih godina komunizma, mnogi komunisti jahali su popove izrugavali one verujuce, uskracivali nam pravo na prisustvo liturgijama svojim represijama i pretnjama, u pojedinim delovima SFRJ, deca nisu smela na verouku, ali vas Ustav nije zanimao, niste branili nasa prava koja su nam garantovali medjunarodni zakoni i Ustav.
  Danas pisete da su vam uskracena prava na misao a ovakav clanak 1977 godine, ne bi vam objavili ni na oglasnoj dasci mesne zajednice.
  Ja sam draga studentice predugo vodila bitku protiv komunista i komunisticke represije pa nemojte molim vas da vredjate dostojanstvo iskrenih i istinskih isposnika, vernika i bogoljubaca, boraca za srpsku istinu i srpsko jedinstvo, ne unosite razdor medju srpski narod.
  Ova zabrana nikog nije ometala da proslavi Vaskrs po pravoslavnom obicaju u naj svetijoj crkvi a to je porodica, kuca. Ako se nismo mogli okupiti porodicno to ne znaci da Bog nije medju i sa nama.
  Ako nismo mogli u crkvu i portu sa korpama sarenih jaja, to ne znaci da je znacenje Vaskrsa manje.
  I da dodam, kako danas vecina proslavlja Vaskrs, bolje da i ne proslavlja, jer se sve pretvorilo u idolopoklonstvo i komercijalu.
  Ako nismo otisli na pricest to ne znaci da Bog ne prima nas post i nasu zrtvu.
  Ali vi, ovakvim borbama za nasa prava vredjate osnovno ljudsko pravo, pravo na dostojanstvo i ljubav, pravo na zivot.
  Molim vas nadam se da ce neko iz te grupe intelektualaca i dusebriznika ovo da procita, nemojte vise vi nevernici da brinete o verujucem pravoslavnom narodu, nemojte, jer nas time sablaznjavate.
  Mi verujuci isposnici i molitvenici znamo da je i ovo po bozjoj promisli i sa bozjim blagoslovom jer nista ne biva mimo bozje volje.
  Hristos voskrese!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime