Nešto novo, a staro pola veka

0
2220

Iz ovog ruskog dokumentarca sam saznao nešto novo pa delim sa vama koje to interesuje. Naime, kad je Izrael napao Egipat, Naser je Brežnjevu rekao da ima nameru da učlani svoju zemlju u Varšavski pakt. Tražio je vojnu pomoć i SSSR je poslao vojne stručnjake, pilote i Migove 21. U sukobima sa Izraelcima, koji su imali američke avione, nekoliko rusa su izgubili živote a jedan je preživeo.

Stvari su se sasvim promenile kad su Rusi počeli da lete sa novim Migom 25. Izrael na to nije bio sposoban da odgovori i Mig 25 je preleteo ceo Izrael i snimao sve vojne objekte preletivši 40km od samog Tel Aviva. Stvari su se izmenile kad je Naser naprasno umro i došao Anvar Sadat. Onda su se Rusi razjarili kad su egipatske novine na engleskom objavile i sliku novog Miga i sve njegove specifikacije, jer je taj avion još bio tajna. Pokazane su i te novine. U početku je Sadat nastavio odbrambenu politiku Nasera, ali je posle toga otišao u posetu Vašingtonu i sve se preokrenulo protiv Rusa. Egipat, tj. Sadat je potpisao primirje sa Izraelom i izdao sve druge arapske zemlje na milost i nemilost Izraelcima. Za to je Egipat dobijao tri milijarde US$ svake godine, sve do nedavno, a kao ljudski najbrojnija zemlja, on je bio ključ. Bez Egipta se nije moglo odupirati Izraelu. Amerikanci su pored tih 3,000.000.000 $ Egiptu svake godine, finansirali i naoružavali Izrael na lepe oči, bez ikakve nadoknade, a to je priča za sebe koju niko ne sme da priča.

U to vreme je u Izraelu nuđena ogromna nagrada onome ko prebegne njima sa Migom 25 i niko to nije uradio. Tek 1976. godine je jedan sovjetski pilot pobegao u Japan sa Migom 25 i on je imao ukrajinsko prezime. Ja još uvek čuvam taj članak iz Njusvika koji je to objavio. Mig 25 je imao spoljnu zaštitu od titanijuma i čelika, a leteo je trostrukom brzinom zvuka. Imao sam i priliku da vidim taj avion izbliza kad sam 2005. putovao kroz Poljsku i u vožnji vidim neke avione u polju. Odem ja tamo i to su bili škartirani vojni avioni za entuzijaste avijacije, jer je Poljska kao član NATO-a morala da izbaci postojeće naoružanje i kupi sve nanovo od Natovaca. To sam i slikao.

Da Vas podsetimo:  Voljena Srbija... (6) Ignorisanje Ustava u Narodnoj skupštini

Ovaj video traje 40 min i na ruskom je. Ko ga gleda i razume saznaće i više nego što sam vam ovde izneo.

SREĆNA NOVA GODINA SVIMA! DOGODINE U PRIZRENU!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime