Asocijacija “Restruktura”: Ne piše nam se crno, već je napisano, šta sad da se radi?

0
941

gradjanska-neposlusnostDok je, sa jedne strane, aktuelni premijer prepun optimizma i malo malo pa najavljuje da nam se dobro piše, a sve to potkrepljuje i izjavama da njega i njegovu politiku podržavaju zapadne sile, Nemačka i SAD, domaća tzv. demokratska i tzv. patriotska opozicija tvrdi da je situacija loša i sve gora i ponavlja mantru da nam se crno piše.

Mi, koji smo se opredelili za opciju demokratske meritokratije, političkog sistema u kojem će, uz saglasnost većine, izraženu na referendumu, deo zakonodavne i sva izvršna vlast pripadati posednicima znanja i sposobnosti koji postižu dobre rezultate, se, naravno ne slažemo sa  ni na čemu realnom zasnovanim optimizmom aktuelnog premijera, a povodom mantre da nam se crno piše, imamo sledeći stav:

„Ne piše nam se crno, već je napisano, pravo pitanje je: šta sad da se radi?“

A imamo i odgovor.

Taj odgovor, demokratska meritokratija, i nije toliko narodni, u smislu da je proistekao iz naroda i njegove volje, iskustva i znanja, koliko je i za narod povoljan.

Povoljnost za narod je ta što ćemo , ostvarujući svoj glavni cilj: obnovu i razvoj zapuštene domaće privrede,  otvoriti mnogo novih poslova, a samim tim i mnogo radnih mesta i omogućiti solidne prihode za one koji će biti uposleni.

Unutar obnove i razvoja zapuštene domaće privrede, strateški ili osnovni i potpuno ostvarljiv cilj je pretvaranje Srbije u zemlju organske hrane, koja je sve traženija u Evropi i u svetu, i zemlju multilateralnog (svakovrsnog) turizma, što će nam donositi više nego solidne prihode.

U ovom trenutku od onoga što mi nudimo i što, uz pomoć ljudi sa stručnim referencama, možemo i da ostvarimo nema ni realnije, ni bolje, niti narodu potrebnije  ponude.
Uslov za realizaciju te ponude je masovna saglasnost, odnosno pristanak većine naroda da se izvrši neophodna korekcija političkog sistema, kako bi se onemogućilo da ikad više na vlast dolaze oni koji nemaju odgovarajuće znanje i sposobnost.

Da Vas podsetimo:  Rekordan izvoz ovaca iz Srbije u 2020!

Ta saglasnost većine će biti ozvaničena referendumom.

Referendum može biti raspisan ili tako što će se izvršiti pritisak na aktuelnu vlast da ga raspiše, što i nije preterano realan scenario, jer se toj  vlasti to neće, ili svrgavanjem te vlasti, naravno uz saglasnost većine, i formiranjem privremene vlade koja će raspisati referendum i čitavu stvar ozvaničiti, a onda za izvesno vreme, najdalje za dve godine, raspisati izbore po pravilima novog sistema.

Ovaj scenario deluje kao teže ostvarljiv, ali garantuje da će do neophodne promene doći sigurno i relativno brzo.

Mi ne zagovaramo nikakvu, a pogotovo oružanu i sličnu revoluciju, ali podržavamo građansku neposlušnost, a pogotovo u izuzetno teškim uslovima i prilikama u kakvima se nalazi današnja Srbija, odnosno njeni državljani.

Suština te građanske neposlušnosti, kao demokratskog načina delovanja, jeste logično pravo, a pogotovo većine da manifestuje svoju volju i svoju potrebu za sigurnim opstankom i pristojnim životom i da traži neophodnu promenu koja će  to doneti.

Dragan Atanacković

Srpski kulturni klub

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime