Australija zabranjuje ustaška znamenja

0
55

Australijska država Viktorija proširiće zabranu isticanja fašističkih simbola, u koje će ubuduće biti uključeno i ustaško znamenje. Odmah pošto to usvoji država Viktorija , istim putem će krenuti i australijska federalna uprava. To znači da Hrvati više neće moći da ističu šahovnicu iz vremena Nezavisne države Hrvatske, fotografije i transparente sa likom Ante Pavelića, slovo U i pozdrav „za dom spremni”.

Hrvatska zajednica među kojima je veliki broj potomaka ustaša koji su nakon Drugog svetskog rata pobegli iz Jugoslavije, za to može da zahvali fudbalerima kluba „Vitezovi” iz Melburna. Oni su desetog aprila, na dan osnivanja Nezavisne države Hrvatske, u svlačionici pevali ustašku pesmu „boj se bije, ustaški se barjak vije” i otpozdravljali podizanjem desne ruke.

–Država Viktorija ima nultu toleranciju prema veličanju ideologije mržnje. Svako zaslužuje da se oseća bezbedno, da bude dobrodošao i uključen u društvo Viktorije, saopštila je državna uprava Viktorije.

Istraživanje medija je pokazalo da hrvatska zajednica otvoreno ističe ustaško znamenje i kao primer za to je naveden klub „Bosna” u zapadnom Sidneju, gde su na svim javnim okupljanjima prisutne zastave sa slovom U. Putem interneta se prodaju majice, privesci za ključeve i zastave sa likom Ante Pavelića, koji je, kako se ističe u tekstu „Sidnej morning heralda”, bio blizak saveznik Adolfa Hitlera. Režim Pavelića je, navodi se, odgovoran za ubistvo najmanje pola miliona Srba, Jevreja i Roma.

U Australiji je odavno poznato koketiranje Hrvata sa nacizmom i zato ova priča nije stigla bez razloga. Naime, Hrvatska zajednica je ogorčena zato što Srbi, potomci četničke emigracije a i kasniji doseljenici mogu da učestvuju u proslavama takozvanog ANZAK praznika (australijski i novozelandski korpus) . On se slavi u čast ratnih vojnih veterana. Inače, oni su u oba svetska rata bili saveznici Srba.

Da Vas podsetimo:  Krivotvorenje (istine), lepša reč za laž

Nedavno je objavljeno da je 1500 pripadnika ANZAK-a (australijski i novozelandski korpus) ratovalo uz Srbe u Prvom svetskom ratu. I u drugom svetskom ratu su Srbi ponovo bili na istoj strani sa Australijancima i Novozelanđanima. U oba svetska rata, Hrvati su bili na strani poraženih. Ako ne računamo Hrvate koji su nakon septembra 1944. godine i poziva Tita, prebegli na stranu partizana. Tada je već bilo jasno kako će se završiti rat.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime