Bajaga, degustacija vina, plivanje za burence, kotlić i karikature prvog dana Vinskog bala

0
52

Pripremom vinogradarske janije, jela od tri vrste mesa i povrća u kotliću, pored reke Vlasine počela je dvodnevna manifestacija 36. Vinski bal u Vlasotincu. Bilo je organizovano plivanje za burence, kao i degustacija jela i pića, proglašeni su pobednici konkursa za najlepšu karikaturu na temu vina i grožđa, a kao „šlag na torti“ bio je koncert Bajage i instruktora.

Otvoren 36. Vinski bal; foto: Opština Vlasotince

Vinogradarsku janiju su spremali članovi Planinarskog društva Morič koji su ugotili planinare iz Bosilegrada, Niša, Dušnika i Aleksinca.

Kuvamo vinogradarsku janiju, koja se sprema kad se krene u berbu grožđa. Sadrži tri vrste mesa i povrće, a poseban ukus daje joj mešavina začina – rekao je kuvar.

Priprema vinogradarske janije; foto: Opština Vlasotince

Ove godine prijavilo se najviše plivača za vinsko burence od kad se ovo takmičenje organizuje. Od 40 učesnika, pobedio je 18-godišnji Nemanja Davinić.

Svakog dana sam na Vlasini, što je svojevrsna priprema za ovo takmičenje. Zadovoljan sam što sam pobedio među ovolikim brojem plivača – poručio je Nemanja.

Plivanje za vinsko burence; foto: Opština Vlasotince

Poklon je dobio i najmlađi plivač osmogodišnji Nikolaj Popović koji je rekao da je veoma srećan što je učestvovao.

U Galeriji Kulturnog centra proglašeni su pobednici konkursa za najlepšu karikaturu na temu vina i grožđa.

Prvo mesto pripalo je Muhamedu Đerleku iz Novog Pazara, drugo Zoranu Mihailoviću iz Beograda i treće Jovanu Spasiću iz Vlasotinca. Posetioci i danas mogu da pogledaju 23 karikature, koje su pristigle na ovogodišnji konkurs, ali i nagrađivane radove iz prethodnih decenija – kažu organizatori.

Najbolja karikatura; foto: Opština Vlasotince

Na štandovima na keju svoja vina izložili su vlasotinački vinari, a bila je i degustacija tradicionalnih jela.

Na Letnjoj pozornici koncerti su počeli nastupom petnaestogodišnjeg Nikole Stankovića na harmonici, zatim su nastupili Vlasotinčani okupljeni u Ži(v)čanom bendu, a za kraj prve večeri pevali su i svirali Bajaga i instruktori, uz čije su hitove uživali i stari i mladi.

Za kraj prve večeri Bajaga i instruktori; foto: Opština Vlasotince

Autor: Ljubica Jocić
Izvor: Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime