Beograd na vodi: Ko garantuje za garanta

0
1089

bg-h2oKompanija Al Mabar iz Abu Dabija garant je ugovora između države Srbije i arapskog investitora u projektu Beograd na vodi. Iako je reč o najvećem projektu na Balkanu, nije jasno na koji način su ove garancije proverene.

Kako je objavljeno u emisiji Insajder bez ograničenja o Beogradu na vodi, potpisnik ugovora s državom Srbijom u ime firme Al Mabar je Muhamed Alabar. Njegovo ime se ne navodi nigde na zvaničnom sajtu firme koja je garant celog ugovora, niti se u biografiji Alabara navodi da ima bilo kakve veze s ovom kompanijom.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali je za Insajder bez ograničenja rekao da su nadležne državne službe “u potpunosti proverile” firmu koja se navodi kao garant projekta ukupne vrednosti oko tri milijarde evra. Gradonačelnik je tada istakao da je reč o firmi koja u svom portfoliju ima dve milijarde dolara imovine. Na pitanje kako je moguće da Muhamed Alabar potpisuje u ime firme garanta, a istovremeno ne postoji njegova vidljiva veza s tom firmom, Mali je rekao da je kompanija Al Mabar ovlastila Muhameda Alabara da u njeno ime potpiše ugovor.

“Dobio je ovlašćenje od vlasnika ili direktora”, rekao je gradonačelnik. Na pitanje da li su predstavnici države Srbije videli to ovlašćenje, Siniša Mali je odgovorio da jesu.

Sam Ugovor o gradnji Beograda na vodi vredan je 150 miliona evra plus 150 miliona zajma, a upravo se u tom dokumentu kao garant celog projekta navodi firma Al Mabar.

Vlasnik i direktor ove firme do sada se nisu oglašavali povodom gradnje Beograda na vodi.

Insajder je pre više od dve nedelje uputio arapsko-srpskoj firmi Beograd na vodi pitanje na koji je način izvršena provera validnosti garancija koje daje firma Al Mabar.

Da Vas podsetimo:  Betoniranje Dunava

Odgovor nismo dobili.

Na zvaničnom sajtu firme Al Mabar, kao ni u zvaničnom registru Ujedinjenih Arapskih Emirata, ne navodi se nijedan kontakt telefon u firmi Al Mabar. Postoji samo formular koji omogućava kontakt putem elektronske pošte. Na e-mail u kom smo tražili razgovor s predstavnikom ove firme o gradnji najvećeg projekta na Balkanu čiji su oni garant, nikakav odgovor nismo dobili.

Podatke o kontaktu u firmi Al Mabar nisu nam dostavili ni iz srpsko- arapske kompanije Beograd na vodi.

Iako nije nikakav dokaz vrednosti neke firme, jeste neobična činjenica da kompanija Al Mabar nije imala čak ni sajt pre potpisivanja ugovora u kom garantuje za Beograd na vodi, imajući u vidu praksu velikih kompanija da vode računa o predstavljanju na internetu. Reference na sajtu kompanije Al Mabar zaista pokazuju da su radili velike građevinske projekte.

Neobično je, međutim, ne samo to što je sajt ove velike kompanije napravljen posle potpisivanja ugovora već se, prema istraživanju Insajder.neta, i formalno vodi na fizičko lice iz Srbije.

Sajt koristi server preko srpske firme, a radio ga je frilenser.

Kreatori sajta: Nismo ni znali za koga radimo

Kada ukucate naziv Al Mabar na internet pretraživaču prvi rezultat je zvanični sajt te kompanije www.almaabarinternational.com.

Prema istraživanju Insajdera, ovaj sajt nije postojao u vreme potpisivanja Ugovora o gradnji Beograda na vodi. Kreiran je 8. febrauara 2016, a ističe istog datuma iduće godine.

Ugovor Beograd na vodi potpisan je 26. aprila 2015.

Sajt ove firme je registrovan je na ime firme SixPack dizajn studio iz Srbije. Ova firma pruža usluge registracije domena i hostinga i prodaje prostor na serveru klijentima, uz usluge grafičkog i veb dizajna, što im je glavna delatnost. U ovoj firmi za Insajder.net su rekli da iako se vode kao vlasnici domena nemaju nikakve veze s firmom Al Mabar iz Abu Dabija. Gotovo svaki domen može da registruje danas ko god želi i u čije god ime želi, kažu u firmi SixPack.

Da Vas podsetimo:  Alarmantno! Počela seča drveća u gradu sa najmanje pošumljenosti u Srbiji – 1%

Sajt je radio Miloš Pavišić, koji je za Insajder.net rekao da ga je početkom godine telefonom pozvao čovek iz Srbije, koji nije naveo kakve veze ima s firmom Al Mabar, i tražio mu uslugu izrade sajta. On kaže da nije ni znao da je to firma Al Mabar koja je navedena kao izvođač radova Beograda na vodi. Objašnjava i da je tada na internet pretraživaču izlazio prvo njegov kontakt kada se ukuca „izrada sajta“, pa pretpostavlja da je naručilac izrade sajta tako došao do njega. Ovo praktično može da znači da su za izradu sajta ove velike kompanije angažovali prvu firmu na koju su naišli.

Miloš Pavišić navodi da su sve instrukcije za izradu sajta dobili su putem mejla. Usluge je zatim uplatilo fizičko lice preko računa. Nakon razgovora s novinarima Insajdera, pokušali su ponovo da kontaktiraju naručioca, ali on nije bio dostupan.

Na pitanje zašto na svom sajtu nije naveo da je radio zvaničnu internet prezentaciju za tako veliku firmu, Pavišić navodi da nije ni znao o kakvoj se kompaniji iz Abu Dabija zapravo radi, zato što osoba koja je naručila sajt nije dala nikakve podatke o tome.

www.insajder.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime