Da li je ovo NAJSMEŠNIJI štrajk glađu u istoriji?

1
1277
Boško Obradović / Foto: YouTube Screenshot

Političari u Srbiji neretko se koriste metodom štrajka glađu da bi postigli neki cilj. Od pomišljanja na štrajk opozicionih lidera devedesetih i dobro poznatog gladovanja bivšeg predsednika Tomislava Nikolića, došli smo do štrajka opozicije i kontra-štrajka poslanika vlasti. I to u isto vreme.

Ova metoda je posebno popularna neposredno pre izbora.

U štrajk ispred Skupštine Srbije je najpre stupio samostalni poslanik Miladin Ševarlić jer, kako je naveo, nije u mogućnosti da pokrene skupštinsku raspravu o povredama teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i nepoštovanju Rezolucije 1244 o Kosovu.

On je vrlo brzo prekinuo štrajk jer je, prema njegovim rečima, ovo jedinstven slučaj da je kao idejni tvorac štrajka, bio medijski ugušen sa jedne strane štrajkom Dveri, a sa druge strane štrajkom glađu poslanika Srpske napredne stranke.

Ubrzo nakon Ševarlićevog stupanja u štrajk, ovoj metodi političke borbe pridružio se i lider opozicionog desničarskog pokreta Dveri Boško Obradović. On je rekao da štrajk neće prekinuti sve dok vlast ne pozove opoziciju za pregovarački sto.

Ovoj njegovoj odluci prethodilo je nekoliko incidenata u isto toliko dana, što ispred zdanja srpskog parlamenta, što u njemu. Podsetimo, nekoliko dana pre početka štrajka, Obradović je ušao sa pištaljkom u skupštinsku salu i prekinuo zasedanje da bi ga ubrzo nakon toga izbacilo obezbeđenje.

Odmah za njima u štrajk glađu stupili su i poslanici vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović i Sandra Božić, sa zahtevom da tužilaštvo reaguje i pokrene istragu protiv Boška Obradovića.

U ponedeljak je štrajk prekinula i poslanica Sandra Božić, pa su sinoć na stepenicama ispred Skupštine Srbije ostali Boško Obradović i Aleksandar Martinović.

Prema najnovijim informacijama, Martinović je danas odlučio da prekine štrajk, zato što je Prvo osnovno javno tužilaštvo saopštilo da je preduzelo dokazne radnje prema Bošku Obradoviću zbog osnovane sumnje da je 8. maja ispred Skupštine izvršeno nasilje prema poslaniku Marijanu Rističeviću i ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru.

Da Vas podsetimo:  Industrija video igara i u Srbiji otporna na pandemiju

Nakon više međusobnih optužbi prethodnih dana da ovi drugi lažno štrajkuju, juče u toku dana pojavili su se snimci Boška Obradovića kako iz gepeka auta iznosi kese a kamera je uhvatila i Aleksandra Martinovića kako nešto žvaće.

Da li je ovo najsmešniji štrajk glađu u istoriji?


Izvor: BIZlife

1 KOMENTAR

  1. Vucičević i „Informer“ predstavljaju svakako „etalon“ i uzor „objektivnog“ novinarstva u Srbiji. Malo sutra, što bi pokojni predsednik S. Milošeić. Zašto Vucičević nije malo „zavirio“ i u kesu snažno podržanog od strane nosača bakljii po krovovima beogradskih zgrada poslanika SNS Martinovića?

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime