Šarena laža za naivni svet

2
1029

e privreda novostiMnogi dnevni listovi su objavili vrlo zvučnu vest:

„PRIVREDA OSTVARILA DOBIT U 2015. GODINI

Prema izveštaju APR-a srpska privreda je u 2015. godini zabeležila dobit od 143,8 milijarde dinara, a privredna društva su prvi put od 2009. godine imala i rast zaposlenih“

Za razliku od 2014.g. kada je privreda zabeležila gubitak od 131,8 mlrd. dinara, možemo da budemo presrećni , poboljšanje rezultata u odnosu na prethodnu godinu je čitavih 275,6 mlrd.din. (131,8+143,8) – građani možda i ne osećaju nagli oporavak privrede, ipak „ne smemo verovati svojim očima“!

Kako će se postignuti rezultat reflektovati na budžetske prihode, koliko će poreza na dobit biti više naplaćeno? Prostom računicom, dobit množenjem sa 15%, koliko iznosi stopa poreza, dobijamo veće prihode u iznosu od 21,57 mlrd.dinara što po srednjem kursu danas iznosi 175,33 miliona eura!

FANTASTIČNO!!! Povećanjem prihoda stvaraju se uslovi da Vlada uradi mnogo toga. U zemlji gde škripi na svakom koraku, nije lako odlučiti se gde potrošiti novac. Da mogu uticati, na prvom mestu bih vratio prosveti oduzeti deo zarade, na godišnjem nivou to bi iznosilo 60 miliona evra.

Ostaje još 115 miliona eura. Kome podeliti ova sredstva? Ako isplatimo prosvetnim radnicima, po logici, morali bismo vratiti zarade i zdravstvenim radnicima. Ostaju uskraćeni penzioneri, najugroženiji deo populacije. Ako bismo tih 115 miliona usmerili penzionerima, da im vratimo bar polovinu novca od oduzetih stečenih prava, došlo bi do pobune u zdravstvu.
Uh, zaboravismo vojsku i policiju! I njima treba vratiti zarade na nivo pre smanjenja.

Problem bez problema! A novca nema dovoljno za sve. Možda je bolje bilo da privreda nije bila u plusu, ne bi morali da razmišljamo o povećanju zarada, već su se svi navikli na manja primanja.

Da Vas podsetimo:  Srbija u uličnoj izbornoj kampanji

Za Vladu je to najbolje rešenje: nema povećanja primanja! Ako neko bude i tražio, priskočiće razni eksperti, oni koji su još pre godinu ipo dana tražili smanjenje zarada za čitavih 30%, povećanje PDV-a za četiri posto, povećanje cene struje za 20% (članovi Fiskalnog saveta, Milojko Arsić i FREN, Milica Bisić, prof. Danica Popović, kao i mnogi drugi, slučajno sa platnog spiska države).

Ostaje otvoreno pitanje: GDE POTROŠITI DODATNE PRIHODE?

NIGDE!!! Dodatnih prihoda neće ni biti!
Kako je to moguće?

Ovo je još jedna prevara, vrlo naivna, mnogih zaštićenih biznismena i većine stranih investitora koji posluju u Srbiji. Oštećena je uvek Srbija i svi građani, kao i ovog puta.

Tabela 1. Neto dobit po godinama.
2009. 2010. 2011. 2012. 2013. 2014. 2015.
-1,09 mlrd -984.8 mil + 629 mil -777.8 mil -273,3 mil. -1,1 mlrd. +1,2 mlrd.

U poslednjih sedam godina, privreda je pet poslovala sa gubitkom, samo dve godine bile su u plusu. Prilikom obračuna osnovice za plaćanje poreza, procedura je sledeća:
1. utvrdi se dobit iz prethodne godine,
2. dobit iz tačke jedan umanji se za gubitak iz ranijih godina, pri čemu dobijemo novu osnovicu.

U pet „loših“ godina od 2009.g. ostvaren je gubitak od 4,23 mlrd.evra, dobit je ostvarena samo u dve godine i iznosi 1,83 mlrd. evra. Dobit je premala da pokrije gubitak iz ranijih godina !!!
Nedvosmisleni zaključak je da veće naplate poreza na dobit u 2016.g. u odnosu na 2015.g. neće ni biti!

„Džabe smo krečili“!

Šta je po sredi, kakva je ovo igra brojkama?

Privrednici su se izveštili, kako strani investitori, tako i domaći biznismeni – koriste slabost „šljiva“ (banana) države!

Da Vas podsetimo:  „Beograd na vodi“ anektira još 330 hektara, širi se do Hipodroma i prelazi Savu

Kategorija DOBIT prikazana u završnom računu je pozicija izuzetno retko kontrolisana od strane službenika Poreske uprave Srbije, u mnogim firmama nikada duži niz godina. Zbog toga je ova kategorija najpodložnija „štimanju“, skoro da i ne postoji rizik da privrednik bude otkriven u toj radnji.

Kako to izgleda na „terenu“, u podacima prikazanim u završnom računu?

Firma X u prvoj godini poslovanja u Srbiji prikazala je gubitak od 13 mlrd. dinara. U drugoj, trećoj i četvrtoj, ista firma je prikazivala dobit zbirno sedam mlrd. dinara. Prikazana dobit je korišćena za pokrivanje gubitka iz ranijih godina, oporezive osnovice nema, tako da je porez na dobit bio nula dinara. Ista firma će namerno u naredne dve do tri godine prikazati plus, sve ukupno do visine gubitka od 13 mlrd.din. Kada bude skoro pokrila gubitak, u prvoj narednoj godini će ponovo napraviti gubitak od više milijardi dinara kako bi ponovila isti scenario u narednih nekoliko godina – Firma X takvim načinom rada nikada neće platiti niti jedan dinar poreza na dobit u Srbiji.

Taj scenario je primenjen u prikazanim rezultatima za poslovnu 2015.g.

Neće biti niti jednog dinara dodatnih poreskih prihoda zbog pozitivnog poslovanja naše privrede u 2015.g.!

Prosvetni i zdravstveni radnici, penzioneri, pripadnici vojske i policije mogu odahnuti, neće biti nikakvog povećanja primanja.

Zato ćemo ponovo slušati eksperte sa platnog spiska države, već pomenute na početku teksta, sa istim zahtevima kao i pre godinu i po dana: opštu stopu PDV-a treba povećati na 24%, plate i penzije treba dodatno smanjiti najmanje za 10% i obuhvatiti sve kategorije, cena struje i dalje nije ekonomska, treba je povećati za 20% (obećano, možda i potpisano, MMF-u), porez na dobit povećati, porez na imovinu povećati, produžiti starosnu granicu za odlazak u peniziju na 67 godina. I ko zna šta još…

Da Vas podsetimo:  Svako deseto naselje u Srbiji nema dece

GRČKI SCENARIO se nesmetano odvija.

Dragan Radović

u Beogradu, 26.05.2016.

2 KOMENTARA

  1. I da dodam, znajuci za potpunu ekonomsku, finansijsku i politicku zavisnost ove vlade od zapada, ne bi bilo nista cudno da Ameri privremeno napumpaju neke plusice u privredi Srbije, da kod naroda stvore utisak da je Srbija „na pravom putu“ i time pomognu proguravanje promene ustava u narednoj godini ili dve. A narod samo ceka sledeci mamak, vec postaje nervozan sto ga nema.

  2. Sve i da prihvatimo da je zvanicni izvestaj tacan – a zasto ne bi znajuci za cuveno istinoljublje vladajuce menazerije? – dobitak privrede od 1.2 milijarde evra u 2015-oj ima na drugoj strani vage povecanje dugovanja drzave od preko 2 milijarde evra u istom periodu (sto naravno niko ne spominje). Na to ce da dodju i kamate, i dugovanja privrede, i kojesta jos. Ne vidi se jasno ko u ovoj trci dobija, ali je vrlo jasno ko gubi. Sto bi se reklo, naebali ko Grci…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime