DB i AV – niški mit o zlatnom teletu

0
770
Aleksandar Stankov / Foto: printscreen (juznevesti.com)

Nema uticajnog političara koji danas nije na društvenim mrežama. Posebno na Tviteru gde se, za razliku od drugih mreža, najčešće vode političke diskusije i obrađuju slične teme.

To je shvatio i gradonačelnik Niša Darko Bulatović i već dugo je tamo. Svaka čast.

Generalno, SNS dosta ulaže u digitalnu promociju stranke i prikupljanje glasova na netu. Tako su, između ostalog, i napravili prevagu u odnosu na Demokratsku stranku 2012. godine – jačom internet kampanjom.

Koliko su ozbiljni dovoljno govore botovi, danonoćno organizovano komentarisanje i plaćeni promo materijal na društvenim mrežama.

Ne zaostaje ni niški gradonačelnik. Neko mu, čini se, redovno piše tvitove. Nadamo se samo ne iz EPS-a ili nekog drugog preduzeća. I ne u radno vreme. Taj neko povremeno doda i DB – to internet jezikom znači da je baš to napisano rekao Bulatović ili je on sam čak to i napisao.

Sada su otišli i korak dalje, pa su počeli da postavljaju ilustracije, neku vrstu infografika kojima prikazuju uspehe Bulatovića na čelu Grada. Poslednji govori o stabilizaciji budžeta, ali zanimljivije je da je i na njemu DB, a još zanimljivije da je u bojama AV – inicijala Aleksandra Vučića koji se i zvanično koriste za promociju lika i dela lidera SNS.

Zato je sada u Nišu glavna pitalica – koliko si nekreativan od 0 do DB?

Jasno je da se Bulatović intenzivnije bavi i mrežama i infograficima jer se izbori bliže. Otud i reklame o uspesima. Sve je to legitimno, doduše ne zna se kako će biti prihvaćeno u Gradskom odboru SNS-a s obzirom na to da i dalje traje borba ko će biti njihov kandidat za gradonačelnika na predstojećim izborima.

U loži na Kupu Koraća bila su sva 3 nezvanična kandidata – DB, Dragana Sotirovski i Zvezdan Milovanović. Žali Bože karata za prave ljubitelje basketa.

Da Vas podsetimo:  Reagovanja

Kandidat će verovatno biti onaj za kojeg se odluči Bojan Bajagić, član Izvršnog odbora SNS-a i prema nezvaničnim informacijama šef Izbornog štaba za Niš.

Bulatović je bez obzira na sve krenuo u svoju priču. Ruku na srce on sa propagandom nije stao od kada je seo u fotelju, a za to je koristio svaki prigodan trenutak pa čak i plato ispred crkve i skupštinsku govornicu. Sada sve to digitalizuje, ali zašto mu ne daje svoj pečat nego kopira šefa stranke?

Razlozi su brojni.

Možda se plaši, jer mu se Vučić svojevremeno drao u gradskom parku. Možda misli kad je prošlo Vučiću, proći će i njemu.

A najverovatnije je da misli da će tako da se dodovori AV, jer na kraju on odlučuje o svemu. Kako je ranije pričao Ljuba Slavković, lično je Vučić izabrao Bulatovića za gradonačelnika pre 4 godine, iako je ovaj bio tek sedmi na izbornoj listi.

Umesto da misle o građanima i kako da njima predstave rezultate, jer od njih traže poverenje za naredne 4 godine, razmišljaju kako što bolje iskopirati predsednika stranke i kako da mu se dodvore. Klasično naprednjački.

Možda ovo nije smislio Bulatović sa svojim saradnicima, možda je ovo direktiva iz centrale, ali moramo da shvatimo da je idolopoklonstvo kritikovano još u Bibliji.

Ta ljudska osobina je osuđena u ovoj Svetoj knjizi od strane samog Mojsija kroz kojeg je govorio Bog, a zlatno tele kome se narod klanjao je spaljeno uz poruku “ne stvori sebi idola”.

Mi smo došli u situaciju, ne da je narod sklon ovoj lošoj osobini, nego da se ona nameće kao nešto dobro, kao neka vrednost i nešto što bi svi trebalo da radimo.

Da Vas podsetimo:  Nego da se mi ne lažemo

I to se nažalost, kao što vidimo, ne završava samo sa “Vučić je bio u pravu što mi se drao”, nego ide dalje i prelazi u oponašanje. Oni koji bi trebalo da budu primer svima, prvi su koji, ne samo da se klanjaju zlatnom teletu, nego bi i sami da budu tele.

Aleksandar Stankov
Izvor: juznevesti.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime