Deca iz BiH u Islamskoj državi

0
796

decaViše od 80 djece iz BiH nalazi se na teritoriji pod kontrolom „Islamske države“ u Iraku i Siriji, pokazuje istraživanje neprofitabilne organizacije „Atlantska inicijativa“.

U studiji, u koju je uvid imala agencija Rojters, upozorava se da su ova djeca potencijalne „vremenske bombe“ koje bi mogle da predstavljaju veliki bezbjednosni rizik nakon povratka u BiH.

Od svih država Balkana, najviše boraca u redovima „Islamske države“ čine muslimani iz BiH.

Prema podacima u istraživanju, broj odraslih boraca kojih je do kraja 2015. godine u Siriji bilo 188, sada je opao na 91 jer se 47 vratilo u BiH, a 50 je poginulo u borbama.

„Do polovine aprila, nešto manje od polovine državljana BiH u Siriji činili su vojno sposobni muškarci, dok su tamo 52 žene i 80 djece. Pojedina djeca, koja su u region otišla sa porodicama, pridružila su se borbenim jedinicama žIslamske državež“, ističe se u istraživanju.

Prema izjavama očevidaca i podacima sa društvenih medija, dječaci od 13 ili 14 godina prolaze vojnu obuku, nakon čega odlaze u borbene jedinice.

„Najmanje jedan maloljetnih iz BiH poginuo je u borbenim redovima žIslamske državež“, napominje se u istraživanju u kojem se pozivaju vlasti BiH da spriječe odvođenje djece u zone sukoba.

Jedan od autora istraživanja Vlado Azinović rekao je da jedna kompletna generacija djece odrasta na borbenoj liniji ili neposrednoj blizini borbi.

„Oni su za bilo koju zemlju u koju dođu potencijalne vremenske bombe“, kaže Azinović.

Srna

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime