Deca, roboti, dronovi, toalet papir…

1
1374
Foto: pixabay.com

Poštovani moji političari, al ne znam tačno na koga bi od vas naslovila ovo pismo? Da li na predsednika Vučića koji tvrdi da u zemlji cvetaju ruže ili na Gorana Vesića menadzera glavog grada kome su najbitnije  rekonstrukcija ulica. Ja sam samo jedan od roditelja deteta koje boravi u beogradskim vrtićima. I nije samo problem u vrtićima da se odmah razumemo ista priča se dešava i u osnovnim školama. Iz godine u godinu se susrečemo gledajući iz ove perspektive sa sve večim problemima. Pre desetak dana počela je nova kalendarska godina za mališane u vrtićima samim tim i novi roditeljski sastanak. Ono što sam imala prilike da čujem ove godine ostavilo me je bez teksta jer nisam znala da toliko duboko tonemo kad su problemi sa obrazovanjem u pitanju. 

Čuli smo da jedan beogradski vrtić za svaku sramotu direktora predskolske ustanove ali i valjnog gradonačelnika ima samo jednu loptu. Zamislite vrtić gde deca borave od 8-10 časova dnevno, gde trebaju da se igraju po grupama imaju neke fizičke vežbice koji ima samo JEDNU loptu. Da je samo to problem bilo bi još nekako lako rešiti. Deca tj. vaspitači za decu za njih 30 na početku radne godine dobili su jedno pakovanje flomastera, jedno pakovanje bojica i malo šarenog papira. Šta mogu deca i ti isti vaspitači da urade sa ovim. Odakle nam pravo da od njih tražimo da uče našu decu kad nemaju sa čim ni da rade. Svake godine roditelji dobijaju predlog od vaspitača, učitelja da se prikupi novac i kupi za decu šta treba. 

Roditelji kupuju  papire za crtanje, lopte, bojice, flomastere, ubrusi, plastične čaše, zavese tepiha za sobice u vrtičima, klima uređaje. A vi i dalje predsedniče, premijerka, ministre, gradonačelniče pričate kako nam je sve napredno. I dalje se pitam da li ministar Šarčević razmišlja o svojim izjavama, poslednja najava da u učionice ulaze roboti i dronovi postavlja pitanje da li nam je to potrebnije od toaleta dostojnih dece u svim školama, hlađenja, grejanja, lopti……Da li je to tako u naprednom svetu? Škole ne oskudevaju sa dronovima i robotima, a roditelji kupuju tolet papir i sapun! Da li je to napredna Srbija. 

Da Vas podsetimo:  SANKCIJE I PLASTIČNE FLAŠE ILI SEOBA STRANIH FIRMI?

Opet dolazimo do toga da se ipak u obrazovanje dece i omladine malo ulaže a često ništa u ono najosnovnije. Glavni grad  će imati Beograd na vodi ali lopte u gradskim vrtićima neće biti ako roditelji sami ne sakupe novac da ih kupe. Deca neće moči da crtaju ili pišu jer ako roditelj nema novca da kupi bojce i flomastere ostaće bez prvih umetničkih radova njihove dece. I jeste beda u Srbiji, samo se o tome ne godvori. Pričamo o rekonstrukciji ulica, o Trgu republike, o auto-putu Miloš Veliki a znate li da roditelji nemaju po 300 dinara da daju kako bi se prikupio novac za kupovinu najpotrebnijih stvari za dečicu u vrtićima? Ne kažem da mojoj porodici cvetaju ruže, ali me je iznenadila izjava roditelja da je 300 dinara mnogo da je dovoljno da se da po 150. Šta vi danas možete kuputi za 300 dinara? Hleb, mleko i jogurt. Ali, da ne grešim dušu, pomislila sam da ima i roditelja koje treba pitati da li smo toliko bedni, ili neće da daju taj novac za decu, jer im je potreban za kutiju cigareta. 

Nemojte se pitati što naša deca završavaju na ulicama, postaju kriminalci. U njih i njihovo obrazovanje se ne ulaze ili se to čini jako malo. I dalje sam u nedoumici da li se stvarno nema ili samo se ne želi to. Zar se ne priča da je predškolsko i osnovno obrazovanje obavezno i besplatno. Kako je besplatno predsedniče, premijerka, ministre, gradonačelnice… ako mi roditelji (i oni sa minimalcem) moramo nabaviti sve za našu decu tj. za njihove potrebe u vrtićima i školama. Opet pitam:

Da li je to napredna Srbija?!

Da Vas podsetimo:  Plan Zapada: Da se Srbija odrekne Kosova - zarad izbora u Americi i u EU

za Korene
Ivana Jovanović

1 KOMENTAR

  1. Ministre Sarcevicu pa vi jos najavljujete informatiku kao predmet od prvog razreda. O cemu vi pricate ministre znate li kakva je situacija u nasim skolama, obdanistima. Nema wc, ne rade klime, nema didaktickih sredstava za nastavu. Da li to znaci da ce roditelji morati da kupuju i laptopove za skole.
    Bruka i sramoa i pitate se zasto nam deca odlaze iz zemlje pa ne postujete ih od onog najosnovnijeg od vrtickih dana, ne ulazete u obrazovanje NASE dece.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime