Drži gas, dok ministar ode

0
837
Aleksandar Antić / Foto: YouTube Screenshot

Koliko puta ste čuli ili izgovorili rečenicu „Drži vodu, dok majstori odu“ kada se mislilo na loše izvedene zanatske radove. Nešto slično tome dogodilo se ovih dana u Čačku.

Najpre je nabujala voda Zapadne Morave pokidala cevi od gasovoda postavljene ispod mosta na Kružnom putu (Bulevar oslobodilaca), pa su građani i privreda Čačka ostali bez snabdevanja prirodnim gasom. Zatim je pompezno najavljen dolazak ministra rudarstva i energetike u Vladi Srbije Aleksandra Antića, koji je u društvu gradonačelnika Miluna Todorovića obišao mesto havarije.

Već tada se naslutilo da stvar neće izaći na dobro i da su ministar i gradonačelnik tu više zbog političke propagande nego zbog rešavanja problema koji je nastao. Naime, ministru i gradonačelniku prioritet je bio direktno uključenje u program TV Pink, nego odgovaranje na pitanja ostalih novinara ili sagledavanje štete koja je nastala i načina na koji se ona može sanirati. Zbog takvog omalovažavanja svoje profesije novinari lokalnih medija demonstrativno su napustili lokaciju i nisu čekali na uzimanje izjava.

Foto: Sajt Ministarstva rudarstva i energetike

A ministar Antić je u svojoj izjavi na TV Pink rekao da se užurbano radi na otklanjanju nastalog kvara, da su angažovane ekipe nadležnih gradskih službi, Srbijagasa i njihovih podizvođača, da se radi na nabavci nekakvog ventila čijom montažom će se izvršiti prespajanje gasa iz drugih pravaca tako da će Čačak još u toku dana dobiti redovno snabdevanje ovim energentom. Izrazio je očekivanje da će tokom noći biti otklonjeni „najkrupniji problemi“ pa će sutradan svi korisnici, i građani i privreda, dobiti gas. 

I sada dolazimo do onog „Drži vodu, dok majstori odu“ što bi u ovom slučaju mogli parafrazirati kao „Drži gas, dok ministar ode“.

– Metan se ne toči nigde u Čačku već 10 dana zbog pukle cevi ispod mosta na Moravi, 500 taksista ali i ostalih građana Čačka koji svoja vozila voze na metan, putuju u Gornji Milanovac, da na tamošnjoj pumpi natankuju svoje rezervoare – poručuju čačanski taksisti, koji većinom koriste metan kao pogonsko gorivo za svoja vozila, jer bi inače poslovali sa gubitkom.

Da Vas podsetimo:  Dva litra mleka u Britaniji 142 dinara, u Srbiji litar ipo 154!

Prirodni gas, kako se pokazalo, imaju individualna domaćinstva koja koriste ovaj energent, ali ne i ostali korisnici.

Foto: printscreen

U trenutku kada su na čačanskoj pumpi Sponit pokušali da distribuiraju prirodni gas pokazalo se da nema dovoljno pritiska te da vozači ne mogu dobiti tu uslugu. Istovetna situacija bila je i na drugoj čačanskoj pumpi koja  je osposobljena za pretakanje zemnog gasa u rezervoare vozila.

Takvo stanje traje već 15 dana i kako sada stvari stoje štetu trpe i distributeri i korisnici prirodnog gasa. Prvi jer imaju zaposlene koji ne mogu da rade a treba im isplatiti plate, a drugi jer imaju dodatne troškove odlazaka u okolne gradove Kraljevo, Kragujevac i Gornji Milanovac, kako bi napunili rezervoare svojih vozila.

Kolone taxi i ostalih vozila koja koriste zemni gas u redovima pred pumpama u susednim gradovima / Foto: printscreen

U problemu nisu samo taksisti kao većinski korisnici prirodnog gasa u saobraćaju, već i vlasnici kamiona za prevoz robe, čija vozila takođe koriste prirodni gas (metan).

U Srbijagasu- već dve nedelje niko ne daje odgovor kada će se ova agonija okončati i kada će Čačak opet dobiti uredno snabdevanje prirodnim gasom.

– Dok ljudi umiru od korone mi ćemo umreti od gladi, oni svoja vozila pune evrodizelom o našem trošku, a mi idemo u okolne gradove da natočimo malo metana da preživimo još jedan dan… Pozivam sve kolege sutra u podne na most na Moravi, da ubacimo po dinar dva u Moravu kao fontanu želja, da nam isti onaj Antić koji se slikao prošle nedelje kao spasitelj ispuni želju i popravi gasovod…a usput i malo napravimo gužvu na mostu, da znaju da i mi postojimo…PODNE MOST NA MORAVI KRUŽNI PUT….– poručuje jedan od čačanskih taksista.

Izvor: Ozonpress

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime