Fridom haus dodatno snizio ocenu demokratije u Srbiji

0
44
PIXNIO

Srbija je treću godinu za redom svrstana u kategoriju „hibridnih režima“, a kvalitet srpske demokratije još je niže ocenjen od prošle godine, navodi se u novom izveštaju Fridom hausa, piše European Western Balkans.

Niže ocene u odnosu na 2020. godinu Srbija je dobila u tri oblasti: nezavisnost medija, borba protiv korupcije i atmosfere u kojoj radi civilno društvo.

Kvalitet demokratije u Srbiji, koji se prema izveštaju Fridom hausa meri od 1 do 7, ove godine ocenjen je sa 3,79, što je još niže u odnosu na prethodnu godinu, kada je srpska demokratija dobila najnižu ocenu do tada (3,89).

Rejting nezavisnih medija (godinama jedna od najlošije ocenjenih oblasti) dodatno je opala sa 3,25 na 3,00 zbog kontinuiranog i sve većeg pritiska vlade na nezavisne medije i novinare, kao i sve većeg „zarobljavanja medija preko državnog Telekoma“, piše u Izveštaju.

„Kupovinom državne Pošte NET, bez tendera, Telekom je povećao svoj uticaj na kablovskom tržištu, osnivajući kanal Euronews Srbija, a takođe je „kontroverzno pokušao da sklopi komercijalno sumnjive poslove kako bi ugrozio Junajted grupu kao glavnog konkurenta i vlasnika jedina dva kritička televizijska kanala u zemlji N1 i Nova“, piše i u Izveštaju.

Uprkos usvajanju Medijske strategije i Akcionog plana za njegovo sprovođenje, „nivo nepoverenja između medijskih radnika i vlasti nije se smanjio“.

Kada je u pitanju borba protiv korupcije, sa prošlogodišnjih 3,50 ocena je opala na 3,25 zbog „niza skandala koji ukazuju na veze između državnih struktura i funkcionera vladajuće partije, sa jedne strane i organizovanog kriminala sa druge“.

U izveštaju se raskol unutar „hegemonističke Srpske napredne stranke“ povezuje sa slučajevima organizovanog kriminala i korupcije, uz ocenu su tom prilikom „razotkrivene veze između organizovanih kriminalnih grupa i visokih funkcionera državnog aparata“. Kao primeri se , između ostalog, navode hapšenje Veljka Belivuka (optuženog za teška krivična dela) i afera Jovanjica.

Da Vas podsetimo:  Dnevnik funkcionerske kampanje – kako su se naprednjaci razleteli po Pančevu

„Istrage u svim ovim slučajevima su u toku, ali optužbe među rukovodstvom SNS-a i njihovim unutarstranačkim borbama ukazuju na umeštanost barem nekih visokih vladainih zvaničnika u organizovani kriminal i korupciju“, navodi se u izveštaju Fridom hausa.

Atmosfera u kojoj deluje civilno društvo dobila je ocenu 5,25 što je pad sa prošlogodišnjih 5,50. Manja ocena rezultat je „zastrašivanja organizacija civilnog društva od strane vladinih zvaničnika i provladinih medija, kao i nasilja nad mirnim demonstrantima“.

Civilno društvo delovalo je u „neprijateljskoj atmosferi uz česte kampanje kleveta od strane predstavnika vladajućih partija i provladinih medija, ali i pod insitucionalnim pritiscima“, piše u Izveštaju.

U izveštaju piše i da su provladini tabloidi objavljivali analize finansiranja organizacija civilnog društva i medija u Srbiji, „što implicira da rade za strane interese“.

Slučaj „Spisak“ kada je veliki broj OCD i nezavisnih medija dospeo pod istragu Uprave za sprečavanje pranja novca, bez dokaza i opravdanog razlog još uvek nije rešen.

SRBIJA ‘ISPOD CRTE’ FRIDOM HAUSA, NE SPADA VIŠE U DEMOKRATSKE ZEMLJE

Ekološki protesti bili su „najistaknutiji oblik građanskih demonstracija u 2021. godini“, jer je nekoliko aktivističkih organizacija i političkih partija skrenulo pažnju na različita pitanja, od zagađnenja vazduha i izgrade mini-hidroelektrana do najavljene izgradenju rudnika litijuma, piše u izveštaju.

U izveštaju piše da, iako nije bilo većih sukoba policije i građana, na demonstracijama su korišćeni drugi obici nasilja i zastrašivanja.

Posebno se navodi slučaj protesta u Šapcu kada su demonstrante napali naoružani nasilnici koji su buldožerom pokušavali da pregaze masu, a policija je zastrašivala građane, aktiviste i novinare da ih odvrati od učešća na protestima.

https://novaekonomija.rs/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime