Funkcioner sam sebi odredio platu?

0
796

490x370_Peda-JelenkovicPredsednik gradskog tela u Nišu koje odlučuje o platama gradskih funkcionera, sam je potpisao odluku o svojoj plati, tvrdeći da je tražio tumačenje od stručnih službi i uradio sve po njihovim instrukcijama.

Izreka „Kadija te tuži, kadija ti sudi“ bi u Nišu mogla da pretrpi određene izmene i da glasi: „Kadija se tuži, kadija si sudi“.

Na dokumentu kojim se definiše plata predsednika Administrativnog odbora Skupštine Grada nalazi se potpis upravo predsednika tog tela Predraga Jelenkovića.

Sam Jelenković tvrdi da je zbog procedure koja je i njemu bila čudna tražio tumačenje stručnih službi Skupštine Grada.

I meni je bilo skroz nelogično, pa sam pitao kako je moguće da ja sam sebi potpisujem rešenje. Iz pravne službe mi je dato tumačenje da šef Administrativnog odbora potpisuje svima drugima, pa mora i samom sebi – kaže Jelenković.

Screen shot 2016-02-12 at 05.24.55
Sam sebi „overio“ platu

Jelenković kaže da nema pisani dokument sa takvim tumačenjem, već tvrdi da mu je to rekao službenik stručne službe Skupštine Grada koji je ujedno i sekretar Administrativnog odbora.

Spornom odlukom, tvrdi Jelenković, nije sebi dao bilo kakve privilegije, već samo protokolarno sproveo proceduru koja je identična za sve funkcionere.

Celo to rešenje je skroz šablonski. Ni koeficijent o plati nisam ja sam sebi odredio, nego je reč o koeficijentu koji imaju i svi ostali predsednici skupštinskih tela – kaže Jelenković.

Zbog toga, dodaje, za ovu odluku nije ni sazivan Administrativni odbor.

Razlog za promenu je to što je on do sada radio u Agenciji za privatizaciju, a u Administrativnom odboru primao samo takozvani „paušal“. Nedavno je, zbog gašenja Agencije, ostao bez posla, pa je sada zasnovao radni odnos u Skupštini Grada.


Moralni i nemoralni

Ovaj Jelenkovićev postupak je posebno žustro kritikovao zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković.

Da Vas podsetimo:  Beograd u doba korone troši 60 miliona dinara za turističke pontone

Optužujući Jelenkovića da je kao predsednik Administrativnog odbora sredinom prošle godine smanjio plate gradonačelniku, njemu i još trojici gradskih većnika, a da sada sam sebi određuje platu, Slavković je Jelenkovića nazvao „lažnim moralistom“.

Da li taj veliki moralista, koji se tog momenta borio za očuvanje gradskog budžeta, na sednici tog istog Administrativnog odbora doneo rešenje kojim je sam sebe zaposlio u Gradu na stalnom radu i odredio sebi koeficijent za platu i sam sebi potpisao to rešenje? – pitao je Slavković.

Slavković je zaključio da bi takvu odluku morao da potpiše predsednik Skupštine, jer predsednika odbora bira Skupština.

Bez informacija iz Skupštine grada

Novinari „Južnih vesti“ nisu zasada uspeli da dobiju komentar iz gradske Skupštine.

Ni predsednik Mile Ilić, ni sekretar Ivan Nikolić nisu odgovarali na telefonske pozive.

Predrag Blagojević, Sanja Janačković

Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime